Windows'da tek sorun yaşayan ben miyim?

Dediklerinizde haklısınız o zaman söyle ayrıntılar vereyim

1.) IGPU ve DGPU sorunu : İlginç bir şekilde oyunlarda bu sorunu yaşamıyorum en basitinden webde gezinirken 1 saniye süren bir kasma gerçekleşiyor ekranda ve gidiyor. Hybrid modda kullandığım için sistem gereksiz gördüğü zaman DGPU yu kapatıyor. Bundan kaynaklı bir senkronizasyon hatası olduğunu düşünüyorum.

2.) İstediğim gibi özelleştirememek : Bu maddeden kastım tek bir masaüstü ortamına ve tek bir dosya yöneticisine sahip olmak ve bunu değiştirememek. Örneğin linuxta GNOME, KDE, İ3, MATE vb gibi bir çok masaüstü ortamına sahip olması ve değiştirebilmemiz. Ya da Windowsun Dolphin dosya yöneticisi gibi özelliklerine sahip olmaması.

3.) "Yanıt vermiyor hatası" : Bu hatayı son günlerde zip arşivlerini ayıklamaya çalıştığımda sürekli almaya başladım ve bu benim çok sinirimi bozdu açıkcası. Yoksa güncelik bir uygulama veya webde gezinirken böyle bir problemle karşılaşmıyorum.

4.) Edge : Herkesin zevkleri farklı olduğu için bu konuyu es geçiyorum zira siz en işlevsel ve stabil tarayıcı olduğunu düşünüyorsunuz ama ben en gereksiz tarayıcı olduğunu düşünüyorum.

5.) ArchLinux : ArchLinux çoğu kişinin sandığının aksine stabil değil. Nedeni güncelleme paketlerinin eskisi kadar kontrol edilmeden yayınlanması. Bundan 2 veya bilemedin 3 yıl öncesine gitsek dediğiniz doğru stabil bir işletim sistemi. Ancak artık eskisi kadar ince dokunup sık elenmiyor paketler. AUR daki paketlerde bile hatalar meydana gelebiliyor.

6.) Donanım sorunu olması durumu : Daha önce benim de aklıma geldi fakat gerek stres testleri gerek garantiye göndermek vs. bütün testler yapıldı ve cihazımın sorunsuz olduğuna kanaat getirdim. Oy üzden cihazımda kusur aramayı bıraktım açıkcası.

Bu açıklamalarım olmadan bu konuyu açmam biraz canice ve cahilce olmuş kabul ediyorum. Sanki hiçbir şey bilmeden karşılaştığı her durumu başkasına yüklemeye çalışan ergenler gibi. Bu dediklerimden sonra daha fazla ayrıntıya sahipsiniz. Şimdi dediklerim hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu arada güzel yorumunuz için teşekkür ederim bu kadar ayrıntılı bir yanıt beklemiyordum açıkcası.

> IGPU ve DGPU sorunu : İlginç bir şekilde oyunlarda bu sorunu yaşamıyorum en basitinden webde gezinirken 1 saniye süren bir kasma gerçekleşiyor ekranda ve gidiyor. Hybrid modda kullandığım için sistem gereksiz gördüğü zaman DGPU yu kapatıyor. Bundan kaynaklı bir senkronizasyon hatası olduğunu düşünüyorum.

farklı browser ve sitelerde denemenizi tavsiye ederim eğer hepsinde problem ortaksa klasik olarak ilk başta gpu driverlarının güncel olup olmadığını kontrol edin(özellikle igpu), driver sürümlerinin sisteminiz ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin. driverlar güncel ve uygun olmasına rağmen sorun devam ediyorsa DDU ile driverları kaldırıp windows update üzerinden yüklemeyi deneyin.

eğer driverlar üzerinden sorun çözülmediyse, güç seçeneklerinden maksimum performansa alarak deneyin. bu şekilde sorunsuz ise problem hybrid modun kendisinde gibi, ayarlar ya da seçeneklerini yönetebileceğiniz bir paneli varsa düzenlemeler yaparak deneyin.

son olarakta BIOS/UEFI ayarlarından GPU ayarları mevcut mu kontrol edin, bazı markalar güç ve switch ayarlarını buraya ekleyebiliyor.

> İstediğim gibi özelleştirememek : Bu maddeden kastım tek bir masaüstü ortamına ve tek bir dosya yöneticisine sahip olmak ve bunu değiştirememek. Örneğin linuxta GNOME, KDE, İ3, MATE vb gibi bir çok masaüstü ortamına sahip olması ve değiştirebilmemiz. Ya da Windowsun Dolphin dosya yöneticisi gibi özelliklerine sahip olmaması.

burada sorun işletim sisteminin kendisinde değil, 3.parti olarak bahsettiğiniz alternatifler gibi araçlar yapılmamasında. bahsettiğiniz araçlarıda linux'da sağlayan işletim sisteminin kendisi değil topluluk. Kaldı ki alternatif bir masaüstü ortamına ne kadar gerek var o da tartışılır. Tek amaç görsel olarak iyileştirmek ise Rainmeter ya da Wallpaper Engine gibi yazılımlar işinizi görecektir. Dosya yöneticisi konusunda tüm eleştirilere katılıyorum, vasat halde ancak alternatifler var ancak denediğim kadarıyla performans açısından çok daha kötü durumdalar. Şu an için bildiğim kadarıyla en düzgün alternatif, Disk Voyager() isminde bir yazılım ancak henüz tam olarak yayınlanmış değil.

> "Yanıt vermiyor hatası" : Bu hatayı son günlerde zip arşivlerini ayıklamaya çalıştığımda sürekli almaya başladım

7-zip kullanın. alternatiflerine göre en stabil çalışan uygulama. ek olarak pencere içerisinden mouse ile değil context menu ya da arayüzdeki "extract" kısmını kullanın. mouse ile dosya aktardığınızda önce temp olarak daha sonra temp'den asıl dosya yoluna taşıma olarak 2x işlem yapıyor. dosya boyutu büyükse boştaki ram ve disk miktarlarınıda kontrol edin mutlaka.

> Donanım sorunu olması durumu : Daha önce benim de aklıma geldi fakat gerek stres testleri gerek garantiye göndermek vs. bütün testler yapıldı ve cihazımın sorunsuz olduğuna kanaat getirdim. Oy üzden cihazımda kusur aramayı bıraktım açıkcası.

türkiye'de servisler içler acısı özellikle ilk sayfadaki bir mesajda adını bahsettiğiniz markanın yetkili teknik servisi yıllar önce laptop gönderdiğimde ramini "değiştirmişti" laptop ve servis konusunda sorun yaşamadığım marka yok neredeyse. o yüzden tamamen tecrübeye dayanarak söylüyorum yapacağınız son şey işi servise bırakmak olsun.

stres testleri üzerinden bulabileceğiniz tek şey ısınma sorunu olabilir alternatif olarak pek bir işe yaramaz. kasa içi temizliğini ve macun değişimini yapıyorsanız zaten ısınma sorunu yaşamanız çok zor. diğer şeyler içinse memtest86, prime95, crystaldiskinfo gibi araçlar ile kontrol etmek daha sağlıklı olacaktır. türkçe kaynak olarak technopat üzerinde hemen hemen hepsi için video vs rehber vardır.
 
Tarayıcı tarafında Chrome tercihimdir. Fazla ram kullanıyor ancak hızlı renderliyor. Windows zaten bende anlamıyorum CPU 100% ulaştığı anlar oluyordu. Ne kadar format atarsam atayım. Üniversite okurken Arch Linux kullandım. Projelerimin çoğunu bundan yaptıydım. Aynı pc ancak Linux uçuyordu. Sonra m1 pro satın aldım şimdi de macOS kullanıyorum. Windows gelişmiş bi işletim sistemi ancak performans konusunda Linux ve macOS’un yanına bile yaklaşamaz. Bunun sebebi de Windows tarafında geriye dönük destekler, çok fazla donanıma destek olması gibi etkenler var. macOS 32bit desteği kaldırmışken Windows hala destekliyor.
 
Üst