Liselerde Açık Öğretim

Whistle

Ruhsuz :/
Kurucu
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.977
Çözümler
567
Beğeni
13.936
Puan
5.915
Ticaret Puanı
2
Liseyi açık öğretimde bitiren birisi olarak bu alanda yeterince tecrübe sahibi oldum diyebilirim. Bu yüzden bildiklerimi bu konuda paylaşacağım.
Örgün eğitimden ayrılan kişilerin eğitimini bir şekilde devam ettirip diplomasını alabilmesi için açık öğretime başvurabilirler.

Liseler için açık öğretim iki şekilde bulunuyor.
Mesleki Açık Öğretim Lisesi (MAÖL) ve Açık Öğretim Lisesi (AÖL)
Bu ikisi arasındaki fark nedir diye soracaksanız. AÖL'de sadece temel derslerden sorumlusunuz. Kayıt yaptırdıktan sonra sınavda gireceğiniz derslere evde çalışmanız gerekecek. MAÖL'de ise seçtiğiniz bölümün derslerini akşam okula giderek yüz yüze alıyorsunuz ve temel dersleri de evde çalışıyorsunuz.

Açık öğretime kayıt nasıl yapılır?
Açık öğretime kayıtlar halk eğitim merkezlerinde yapılır. Eğer MAÖL'e kayıt yaptıracaksanız mesleki dersleri yüz yüze almak istediğiniz okula başvurmanız gerekecek. Açık öğretime kayıtlarda sınav ücreti alınır. Mesleki açık öğretimde ise sınav ücretlerine ek olarak kayıt yaptıracağınız okula da bir miktar para yatırmanız gerekiyor.

Kayıt Yenileme nedir ve nasıl yapılır?
AÖL ve MAÖL'de her dönem kayıt yenileme yaptırmanız gerekecek. Bu kayıt yenileme içinde para ödemeniz gerekmektedir. Eğer kayıt yenileme işlemlerini yapmazsanız o dönem eğitim alamaz ve sınavlara giremezsiniz.

Ders seçimi nedir ve nasıl yapılır?
Her dönem sınava gireceğiniz dersleri seçmeniz gerekmektedir. Kurumunuzdan alacağınız öğrenci bilgileri ile
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
sisteme giriş yaptıktan sonra derslerinizi seçebilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi kurumlardan alabilirsiniz.

Kitapları nasıl alabilirim?
AÖL'e kayıt yaptırdıysanız ders kitaplarınızı ücretsiz olarak halk eğitim merkezlerinden alabilirsiniz. Staj yaptığım zaman bende baya bi dağıtmıştım. :)
MAÖL'e kayıt yaptırdıysanız yine ortak derslerinizin kitaplarını halk eğitim merkezlerinden alabilirsiniz. Seçtiğiniz bölümün kitaplarını ise başvurduğunuz eğitim kurumu verecektir.
Ortak ders kitaplarına pdf olarakta ulaşabilirsiniz.
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
kitaplara ulaşabilirsiniz.

Mezun olma şartları nedir?
MAÖL
'de seçtiğiniz bölüme göre mezun olmak için gereken kredi miktarı değişmektedir.
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
gerekli kredilere bakabilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi başvuracağınız eğitim kurumundan alabilirsiniz. Temel dersler için ortak sınavlara girmeniz gerekmekte ve Edebiyat, Dil ve Anlatım derslerini geçmelisiniz.
AÖL'de ise mezun olmak için minimum 192 kredi almanız gerekmekte ve Edebiyat, Dil ve Anlatım gibi dersleri geçmelisiniz.
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ortak ve Seçmeli olarak dersler ayrılmaktadır. Ortak olan dersleri geçmeli veya Edebiyat ve Dil ve Anlatım hariç muaf olmanız gerekmektedir. 3 kez aynı dersten kalınca muaf olursunuz.

Mezun oldum ne yapacağım?
Yeterli krediyi topladıktan sonra sistem otomatik olarak sizin mezun olduğunuzu söyleyecek. Eğer MAÖL'e başvurduysanız sistemin mezuniyetinizi doğrulaması için yüz yüze eğitim aldığınız kurumun derslere katıldığınızı ve başarıyla geçtiğinizi eğitim bakanlığına bildirmesi gerekmektedir. Diplomanızı bulunduğunuz ilin halk eğitim merkezinden alabilirsiniz.

Açık öğretimden aldığım diplomanın örgün eğitimdeki ile farkı var mı?
Aldığınız diploma örgün eğitimden mezun olanlar ile aynıdır. Bu diploma ile yüksek öğretim kurumlarına başvurabilirsiniz.

Açık öğretimi tercih etmeli miyim?
Ben şahsen örgün eğitimden devam etmenizi öneririm. Genelde örgün eğitimde başarısız olanlar, okulu yarıda bırakmak zorunda kalanlar veya hayatın getirdiği imkansızlıklar yüzünden bir türlü okuyamayan kişiler açık öğretime başvuruyor. Benim geçiş nedenim çok farklıydı. Özel olduğu için buraya dahil etmeyeceğim. Eğer kendi başınıza derslerinize çalışacağınızı düşünmüyorsanız başvurmanızı tercih etmem. Şunu da söylemek gerekiyor. Öğrenmenin yaşı yoktur. Zaten açık öğretim sitesinde de hayat boyu öğrenme sloganı buluyor.


Evet arkadaşlar mümkün olduğunca kısa ve öz şekilde anlatmaya çalıştım. Eğer aklınıza takılan sorular olursa bu konu altından sorabilirsiniz. Eğer daha kesin ve net yanıtlar almak isterseniz tavsiyem başvurduğunuz kuruma sorularınızı iletmenizdir. Şimdiden hepinize başarılar dilerim.
 
Bende liseyi açıktan bitirdim ve şunu eklemek istiyorum:
Eger bir alana ilginiz varsa mesleki açık öğretimden o alanın bölümünü okuyun. Mesleki açık öğretim okumanın en büyük avantajı, normal açık öğretimde olmayan okul puanidir. Nedir bu okul puanı? derseniz, maol dan mezun olduktan sonra üniversite sınavına girdiğinizde, sınav puanınıza ek olarak bir de okul puanı eklenir. Örneğin sınavdan 300 puan aldıysanız, bunun üzerine bir de okul puaniniz diploma notuyla hesaplanır ve 300ün üstüne eklenir.

Yalnız bu sistem şu şekilde işler: ek puan sadece lisede okuduğunuz bölümün, üniversitedeki karşılığı olan bölümler için eklenir.

Mesela lisede bilişim teknolojilerinden mezun olduysanız, üniversitede bilgisayar programcılığı gibi bölümlere giderken ek puaninizdan faydalanabilirsiniz. Diğer alakasız bölümler için ek puandan yararlanamiyorsunuz diye biliyorum.

3 sene öncesine kadar böyleydi, sonrasında bu konuyla ilgili bir değişiklik yapılmadı sanırım..
 
Halen dediğiniz gibi devam ediyor. Yorumunuz için teşekkürler. Konuya daha çok bilgi eklemiş oldunuz. :)
 
Geri
Üst