Konuyu uyandırmak istemezdim, ancak daha önce açıkladığım bir bilgi hakkında uygulamalı bir yanıt vereceğim. Aslında kendi başına bir konu olabilir bu içerik ama, comment kalsın sorun değil. Bir soru işaretine neden olmasın diye son bir kaç gün içerisinde DPI yapılandırması gerçekleştirdik ve uygulamalı yanıt sağlamak istedim, laf ile kalsın istemedim. Çünkü DPI
bir VPN değildir.
Daha önce açıklandığı üzere, DPI, veri paketlerini daha ayrıntılı bir şekilde analiz etme ve bu paketlerin içeriğine göre belirli aksiyonlar alma yeteneğine sahip bir ağ güvenlik teknolojisidir demiştik. Fakat VPN ile karıştırıldı. DPI, paket başlıklarının yanı sıra paket içeriğini de inceleyerek, ağ üzerinden akan veri trafiği Tier ISP'den önce ele alarak üzerinde daha hassas ve etkili bir kontrol sağlar.
Bu uygulamada, Hetzner FSN5'de bulunan bir root sunucumuzu sizin için yerel DPI dönüştürdük ve DPI sunucumuzu, Türkiye'de yönlendirici öncesine konumlandırarak, (VPN değildir) IS sağlayıcının ağ trafiğini denetlemek ve filtrelemek amacıyla yapılandırdık. DPI sunucusunun bu şekilde konumlandırılması, ağdan geçen her veri paketinin primary DPI olarak tanımlanan Hetzner'de ki DPI sunucusu üzerinden geçmesini ve burada analiz edilmesini mümkün kıldı. Bu sayede, internet sağlayıcısı Türkiye bile olsa primary DPI root sunucusu Almanya göründüğünden BTK'nin DPI Tier'ine uğramadan teğet geçmiş oldu böylece söz konusu application firewall tarafından uygulama yasaklı statüsüne alınmadan özel tanımlanmış bir egress policy ile son kullanıcıya gösterildi.
Bu sonuç şuan Instagram gibi bir application'ın yasaklı olduğu ülke Türkiye'de herhangi bir VPN sunucusu kullanılmadan iki farklı tarayıcı üzerinden alınmıştır. Söylediğim gibi, VPN ile DPI farklı kavramlardır.
Sonuç:
--
Mimari hk
18169 eklentisini görüntüle
Egress policy doğru yapılandırması için bkz;
18170 eklentisini görüntüle
Egress policy olarak, Hetzner'den alınan primary failover /29 subnet kullanılmıştır.
18173 eklentisini görüntüle
18172 eklentisini görüntüle
Önemli: Gateway ve broadcast'de Hetzner kullanıcaksanız separate mac istemeniz gerekiyor. Aksi halde AbuseBSI:CB raporu ihtarı alırsınız.
18174 eklentisini görüntüle
DPI sunucusu çok fazla sistem tüketir, bu yüzden RAM ve CPU optimizasyonu için
tercih edebilirsiniz.
Umarım daha yararlı, anlaşılabilir ve faydalı olmuştur.
İyi forumlar.