- Mesaj
- 11.941
- Çözümler
- 567
- Beğeni
- 13.659
- Puan
- 5.915
- Ticaret Puanı
- 2
Minecraft 1.5 en sonunda geldi ve 1.5 ile gelen komutları da göz önüne alarak sizler için minecraft komut rehberi hazırladık. Peki nedir bu komutlar ve ne amaçla kullanılır?
Öncelikle komutlar belli özellikleri açmak, kapatmak veya değiştirmek amacı ile kullanılan kodlardır. Bu kodlar oyuncular, server veya command block tarafından işleme konulabilir ve duruma göre multiplayer’da veya singleplayer’da kullanılabilir. Singleplayer’da komutları kullanabilmek için öncelikle haritanızdaki “cheats” özelliğini açmanız gerekebilir.
“T” tuşu ile açabildiğiniz konsol vasıtasıyla girebileceğiniz komutların başına “/” işareti gelmesi zorunludur. “/” tuşuna bastıktan sonra “Tab” tuşu ile de otomatik olarak komutlar arasında geçiş yapabilir veya komutların tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Not: Komutları server üzerinden giriyorsanız “/” işareti gerekli değildir ama kullanırsanız da aynı sonucu alırsınız.
1.5 itibariyle oyunda çalışan 4 farklı tip komut serisi vardır. Bunlar oyuncu komutları, operatör komutları, multiplayer komutları ve command-block komutlarıdır. İsterseniz bunları biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
Oyuncu Komutları:
Bu komutlar singleplayer veya multiplayer’da herkesin kullanabileceği komutlardır.
/me
Oyuncunun yapmış olduğu bir eylemi chat ekranında gösterebilmesini sağlar. Örneğin konsola “/me gülmekten krize girdi” yazarsanız ekranda “[Oyuncu_adı] gülmekten krize girdi” şeklinde bir ibare belirir.
/help
kullanabileceğiniz komutlar için yardım komutudur. “/help” komutunu girdiğinizde size o an için kullanabileceğiniz komutların listesi sağlanır. “/help [sayfa numarası]” şeklinde girerseniz (Örneğin “/help 1” veya “/help 2” gibi) sayfalar arasında geçiş yapabilirsiniz. “/help [komut]” şeklinde girerseniz o komutun nasıl kullanılacağı hakkında size bilgi verir.
/tell
Server’da bir oyuncuya birşey söyleyecekseniz ve diğer oyuncuların bunu görmesini istemiyorsanız bu komutu kullanmanız gerekiyor. Kullanımı ise “/tell [oyuncu_adı] [gönderilecek mesaj] şeklinde.
Operatör (Yönetici) Komutları:
Bu komutları kullanabilmek için serverinizde operatör yetkisine sahip olmanız gereklidir. Aksi takdirde bu komutları kullanamazsınız. Operatör olabilmek için serverinize “op [oyuncu_adı]” komutunu girerek kendizi operatör yapabilirsiniz. Ayrıca bu komutlar singleplayer oynarken “cheats” özelliğini açtıysanız aktif olarak çalışacaktır.
/clear
İstenen oyuncunun üzerindeki tüm veya belirli eşyaların silinmesini sağlar. “/clear [Oyuncu_adı]” şeklinde kullanılırsa o oyuncunun üzerindeki herşeyi siler. “/clear [Oyuncu_adı] [Eşya_numarası] şeklinde kullanılırsa belirtilen oyuncu üzerindeki belirtilen eşyayı siler. Örneğin “/clear BAHA 1” komutu BAHA isimli oyuncu üzerindeki tüm stone’ları siler.
/defaultgamemode
Server’a girecek oyuncuların varsayılan olarak hangi oyun modunda başlayacaklarını ayarlar. Kullanım şekli “/defaultgamemode [oyun_modu]” şeklindedir. [oyun_modu] olarak “survival” , “creative”, “adventure” yazabileceğiniz gibi kısaltma olarak “s”, “c”, “a” veya “1”, “2”, “3” şeklinde de yazabilirsiniz.
/difficulty
Tahmin edebileceğiniz üzere zorluk seviyesini ayarlar. Kullanımı “/difficulty [zorluk_seviyesi] şeklindedir. [zorluk_seviyesi] yerine 0-3 arası rakam yazılır. 0: Peaceful, 1: Easy, 2: Normal, 3: Hard şeklindedir.
/effect
Oyuncu üzerinde belirli bir süreliğine belirlenen etkiyi oluşturur. Kullanımı “/effect [oyuncu_adı] [etki] [süre] [yükseltme]” şeklindedir. Etki olarak yazılacak olan etkinin id numarasıdır ve
/enchant
Belirtilen oyuncunun elinde tuttuğu eşyaya büyülü özellikler eklemeye yarar.Kullanımı “/enchant [oyuncu_adı] [enchant] [enchant_leveli] şeklindedir. Enchant olarak id numarasını girmeniz gerekmektedir. (Tam liste için
/gamemode
Oyun modunu değiştirmek için kullanılır. Kullanımı “/gamemode [oyun_modu] [oyuncu_adı]” şeklindedir. “/defaultgamemode” komutunda olduğu gibi oyun modu uzun olarak yazılabileceği gibi “s/c/a/” veya “0/1/2” şeklinde de yazılabilir. Oyuncu ismi belirtilmez ise komut, o komutu giren oyuncu için çalışır.
/gamerule
Oyun içindeki bazı özellikleri değiştirmeyi sağlar. Kullanımı /gamerule [kural] [true / false] şeklindedir. “/gamerule” komutu ile kullanılabilen kurallar şunlardır:
+ commandBlockOutput : True iken Command Block aracılığı ile bir komut girildiğini adminlere bildirmeyi açar.
+ doFireTrick : True iken ateşin yayılmasını açar.
+ doMobLoot : True iken mob’ların eşya düşürmesini açar.
+ doMobSpawning : True iken mob’ların doğal yollardan spawn olma özelliğini açar.
+ doTileDrops : True iken blokların kırıldığında yere düşmelerini açar.
+ keepInventory : True iken oyuncular öldüğünde eşyalarının üzerinde kalmalarını sağlar.
+ mobGriefing : True iken moblar blokları alamaz veya kıramazlar. Örneğin Creeper patladığında çevreye hasar veremez veya Enderman blok alamaz.
Örneğin “/gamerule mobGriefing true” komutunu girdiğinizde artık moblar bloklar ile etkileşime giremeyecek. Kalldırmak için ““/gamerule mobGriefing false” yazmanız yeterli.
/give
Belirtilen oyuncuya istenin miktarda eşya veya blok verilmesini sağlar. Kullanımı “/give [oyuncu_adı] [eşya_veya_blok_data_değeri] [eşya_miktarı] şeklindedir. Blok veya eşyaların idata değerlerini öğrenmek için
/kill
Oyuncuya 500 kalplik hasar vererek öldürür. Özellikle haritada bir hataya denk gelip sıkışmışsanız kullanışlı olabilir.
/publish
Singleplayer oyununuzu Lan üzerinden arkadaşlarınıza açar. Aynı işi oyunun menüsünden “Open to LAN” seçeneği ile de yapabilirsiniz.
/seed
Bulunduğunuz haritanın seed’ini gösterir.
/spawnpoint
Belirtilen oyuncunun spawnpoint noktasını tanımlar. Kullanımı “/spawnpoint [oyuncu_adı] [X koordinatı] [Y koordinatı] [Z koordinatı] şeklindedir. x,y,z koordinatı belirtilmez ise komutu giren oyuncunun bulunduğu koordinat baz alınır. Örneğin “/spawnpoint BAHA 253 65 -92” komutu girilirse BAHA isimli oyuncunun spawnpoint koordinatları (253,65,-92) olur. Komut olarak “/spawnpoint BAHA” girilir ise bu komutu giren oyuncunun bulunduğu nokta BAHA isimli kullanıcının spawnpointi olur.
/time set
Bulunduğunuz haritada saati ayarlamanızı sağlar. Kullanımı “/time set [sayı]” şeklindedir. Sayı ile belirtilen yere 0 ile 24000 arasında bir değer gelebilir. Komut olarak “/time set 0” girerseniz şafak vakti, “/time set 6000” öğle, “/time set 12000” gün batımı, “/time set 18000” ise gece olur. Ayrıca “/time set 0” yerine “/time set day”, “/time set 12500” yerine de “/time set night” girebilirsiniz.
/time add
Saat üzerine ekleme yapar. Kullanımı “/time add [sayı]” şeklindedir. Örneğin komut olarak “/time add 5000” girerseniz saatin değeri üzerine 5000 ekleyecektir.
/toggledownfall
Yağmuru açar veya kapatır.
/tp
Belirtilen oyuncuyu, istenen oyuncunun yanına veya belirli bir koordinata ışınlamak için kullanılır. Kullanımı “/tp [oyuncu_adı] [hedef_oyuncu]” veya “/tp [oyuncu_adı] [X koordinatı] [Y koordinatı] [Z koordinatı]” şeklindedir. “/tp [oyuncu_adı]” şeklinde kullanırsanız sizi belirttiğiniz oyuncunun yanına ışınlar.
/weather
Hava durumunu değiştirir. kullanımı “/weather [hava_durumu] [sayı] şeklindedir. [hava_durumu] yerine clear, rain, thunder kullanılabilir. sona eklenen sayı ise saniye cinsinden hava durumunun ne kadar süreceğidir. Maksimum değeri 1 milyondur.
/xp
Belirtilen oyuncuya xp veya level sağlar. kullanımı “/xp [miktar] [oyuncu_adı]” veya “/xp [miktar]L [oyuncu_adı]” şeklindedir. Örneğin “/xp 10 BAHA” komutunu girerseniz BAHA isimli oyuncuya 10 xp eklerken “/xp 10L BAHA” komutunu girerseniz BAHA isimli oyuncuya 10 level ekler.
/scoreboard
Daha çok harita yapımcıları düşünülerek tasarlanmış, oyuncunun yaptığı işlere göre puan skor tablosu oluşturabilecek komuttur. Kullanımı biraz karışık olsa da öncelikle temel scoreboard komutlarından başlayalım.
Öncelikle skor tutulabilmesi için sizin bir amaç tanımlamanız lazım. Son versiyonda (1.5) Objective (Amaç) sınıfında 5 adet seçeneğimiz bulunmakta. Bunlar:
dummy - ölüm gibi olaylar değil komutlara göre değişen durumlar
deathCount - oyuncuların ölüm sayısı
playerKillCount - oyuncuların öldürdükleri diğer oyuncu sayıları
totalKillCount - oyuncuların öldürdükleri toplam canlı sayısı (mob + oyuncu)
health - oyuncuların sağlığı (0-20 arasında değer alır)
Peki güzel objective (amaç) seçenekleri öğrendik ama bunu nasıl kullanacağız? Örnek olması için ilk amacımızı oluşturalım. “/scoreboard objective add DENEME totalKillCount” komutu ile bunu yapabiliriz. Peki ne yaptık biz? “add” komutu ile, DENEME isminde, oyuncunun öldürdüğü herşeyin skorunu tutacak yeni bir amaç belirledik.
Not: “add” yerine “remove” kullanarak oluşturduğunuz amaçları silebilirsiniz. “/scoreboard objectives remove DENEME”
Amacımızı oluşturduk. Sıra geldi bunu nerede göstereceğimize. “setdisplay” komutu ile 3 farklı şekilde oyuncuların aldığı skorları gösterebiliriz. Bunlar:
list - Tab ile açılan menüde
sidebar - Ekranın sağ yanında
belowname - Oyun içerisinde oyuncunun isminin altında (Singleplayer’de göremezsiniz)
Örnek olarak DENEME isimli amacımızın ekranın sağ tarafında gösterilmesini sağlayalım. Bunun için “/scoreboard objectives setdisplay sidebar DENEME” komutunu kullanacağız. İsterseniz “sidebar” yerine “list” veya “belowname” komutlarını da kullanabilirsiniz. O kısmı size kalmış. Bu komutu kullandıktan sonra ekranın sağında birşey çıkmadığını fark etmişsinizdir Bunun sebebi henüz kimseyi öldürmemiş olmanız. Şayet mob veya oyuncu öldürürseniz sağ tarafta skorunuzu görebileceksiniz.
Arzu ederseniz herhangi bir oyuncuya direk olarak puan ekleyebilmeniz veya çıkarabilmeniz de mümkün. Örneğin “/scoreboard players add BAHA DENEME 10” komutu ile DENEME isimli amaçta BAHA isimli oyuncuya 10 puan ekleyebilirsiniz. Yine “/scoreboard players remove BAHA DENEME 10” ile de BAHA isimli oyuncudan 10 puan kırabilirsiniz. BAHA isimli oyuncunun skorunu direk olarak 300 yapmak istersek “/scoreboard players set BAHA DENEME 300” komutu ile bunu da yapabiliriz. İstediğimiz bir oyuncunun skorunu resetlemek istersek “/scoreboard players reset BAHA” komutunu kullanmamız yeterli.
Peki BAHA ve HASAN isimli 2 oyuncumuz olsa ve bunları takımlara ayırmak istesek bunu nasıl yapacağız?
Öncelikle 2 adet takım oluşturmamız gerekecek. Bunun için “/scoreboard teams add KIRMIZI” ve “/scoreboard teams add MAVI” komutlarımızı kullanıyoruz. Bu sayede KIRMIZI ve MAVI isminde iki adet takımımız oldu. BAHA’yı KIRMIZI takıma eklemek için “/scoreboard teams join KIRMIZI BAHA” komutunu HASAN’ı MAVI takıma eklemek içinse “/scorebarod teams join MAVI HASAN” komutumuzu kullanıyoruz. “join” yerine “leave” komutu ile de istediğiniz oyuncuyu takımdan çıkarabilirsiniz.
Takımlar için pek çok seçenek mevcut. Örneğin KIRMIZI takımın rengini kırmızı, MAVI takımın rengini de mavi yapalım. Bunun için “/scoreboard teams option KIRMIZI color red” ve “/scoreboard tams option MAVI color blue” komutlarını kullanabiliriz. Bunun dışında pek çok seçenekte mevcut. Ayrıntılı bilgi için
Multiplayer Komutları:
Bu kısımda bahsedilecek komutlar operatör komutlarının aksine sadece multiplayerde çalışan komutlardır.
/ban
Serverinizdeki bir oyuncuyu banlamak için kullanabileceğiniz komuttur. Kullanımı “/ban [oyuncu_adı] [banlanma_sebebi]” şeklindedir. Banlanan oyuncu serverin white listesinde yer alsa dahi oyuna giremez.
/ban-ip
Belirli bir ip’den gelebilecek tüm bağlantıları engeller. Kullanımı “/ban-ip [ip_adresi] şeklindedir.
/banlist
Banlanan oyuncuları veya ip’leri görmek için kullanabileceğiniz komuttur. “/banlist” sadece oyuncuları gösterirken “/banlist ips” ise banlanan ip’leri gösterir.
/op
Server’deki bir oyuncuyu operatör yapmak için kullanılan komuttur. Kullanımı “/op [oyuncu_adı]” şeklindedir.
/deop
Serverinizdeki Operatör oyuncuların yetkilerini almak için kullanacağınız komuttur. Kullanımı “/deop [oyuncu_adı]” şeklindedir.
/pardon
Serverinizdeki banlanmış oyuncuların ismini kara listeden kaldırır. Bu sayede oyuncular tekrar oyuna girebilirler. Kullanımı “/pardon [oyuncu_adı]” şeklindedir.
/pardon-ip
pardon komutu ile aynı işleve sahiptir. Farkı ise oyuncu yerine ipleri kara listeden kaldırır. Kullanımı “/pardon-ip [ip_adresi]” şeklindedir.
/save
Server’daki kaydetme işlevini değiştirebilmenizi sağlar “/save-all” komutu girdiğiniz anda haritayı kaydetmenizi sağlarken “/save-on” ve “/save-off” serverinizin kaydetme opsiyonunu açıp kapatabilmenizi sağlar.
/stop
Serverinizi durdurur.
/whitelist
beyaz listeye oyuncu ekleyebilmenizi,çıkarabilmenizi, beyaz listeyi görebilmenizi ve beyaz liste opsiyonunu açıp kapatabilmenizi sağlar. “/whitelist on” komutu ile beyaz liste opsiyonunu açabilirsiniz. Bu sayede sadece beyaz listede olan oyuncular serverinize girebilir. “/whitelist off” komutu ile kapatabilirsiniz. İstediğiniz oyuncuyu beyaz listeye eklemek için “/whitelist add [oyuncu_adı]” , çıkarmak içinse “/whitelist remove [oyuncu_adı]” komutunu kullanmanız gerekmekte. Ayrıca beyaz listeye eklediğiniz oyuncuları görebilmek için “/whitelist list” komutunu kullanabilirsiniz. Oyun dışından “white-list.txt dosyası aracılığı ile beyaz listeye müdahalede bulunmuşsanız “/whitelist reload” komutu ile oyun içinde listenin tekrar yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
Command-Block Komutları:
/testfor
Snapshot 13w03a ile eklenen ve sadece Command-Block ile kullanılabilen komuttur. Bu komut Command-Block ile kullanıldığında, belirli bir oyuncu oyunda olduğunda veya belirli bir alanda olduğunda Redstone Comparator’a elektrik sağlayabilir. Örneğin Command-Block’a “/testfor [oyuncu_adı]” komutunu girdiğinizde ismini girdiğiniz oyuncu oyunda ise, Command-Block bitişiğindeki Redstone Comparator’a akım sağlar. Yine “/testfor @a[r=3]” komutunu kullanırsanız 3 kare yakınında biri varsa devreye akım sağlayacaktır. Şayet bir saat devresi ile birlikte kullanırsanız çok daha işlevsel olarak kullanabilmeniz olası.
Kaynak:
Öncelikle komutlar belli özellikleri açmak, kapatmak veya değiştirmek amacı ile kullanılan kodlardır. Bu kodlar oyuncular, server veya command block tarafından işleme konulabilir ve duruma göre multiplayer’da veya singleplayer’da kullanılabilir. Singleplayer’da komutları kullanabilmek için öncelikle haritanızdaki “cheats” özelliğini açmanız gerekebilir.
“T” tuşu ile açabildiğiniz konsol vasıtasıyla girebileceğiniz komutların başına “/” işareti gelmesi zorunludur. “/” tuşuna bastıktan sonra “Tab” tuşu ile de otomatik olarak komutlar arasında geçiş yapabilir veya komutların tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Not: Komutları server üzerinden giriyorsanız “/” işareti gerekli değildir ama kullanırsanız da aynı sonucu alırsınız.
1.5 itibariyle oyunda çalışan 4 farklı tip komut serisi vardır. Bunlar oyuncu komutları, operatör komutları, multiplayer komutları ve command-block komutlarıdır. İsterseniz bunları biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
Oyuncu Komutları:
Bu komutlar singleplayer veya multiplayer’da herkesin kullanabileceği komutlardır.
/me
Oyuncunun yapmış olduğu bir eylemi chat ekranında gösterebilmesini sağlar. Örneğin konsola “/me gülmekten krize girdi” yazarsanız ekranda “[Oyuncu_adı] gülmekten krize girdi” şeklinde bir ibare belirir.
/help
kullanabileceğiniz komutlar için yardım komutudur. “/help” komutunu girdiğinizde size o an için kullanabileceğiniz komutların listesi sağlanır. “/help [sayfa numarası]” şeklinde girerseniz (Örneğin “/help 1” veya “/help 2” gibi) sayfalar arasında geçiş yapabilirsiniz. “/help [komut]” şeklinde girerseniz o komutun nasıl kullanılacağı hakkında size bilgi verir.
/tell
Server’da bir oyuncuya birşey söyleyecekseniz ve diğer oyuncuların bunu görmesini istemiyorsanız bu komutu kullanmanız gerekiyor. Kullanımı ise “/tell [oyuncu_adı] [gönderilecek mesaj] şeklinde.
Operatör (Yönetici) Komutları:
Bu komutları kullanabilmek için serverinizde operatör yetkisine sahip olmanız gereklidir. Aksi takdirde bu komutları kullanamazsınız. Operatör olabilmek için serverinize “op [oyuncu_adı]” komutunu girerek kendizi operatör yapabilirsiniz. Ayrıca bu komutlar singleplayer oynarken “cheats” özelliğini açtıysanız aktif olarak çalışacaktır.
/clear
İstenen oyuncunun üzerindeki tüm veya belirli eşyaların silinmesini sağlar. “/clear [Oyuncu_adı]” şeklinde kullanılırsa o oyuncunun üzerindeki herşeyi siler. “/clear [Oyuncu_adı] [Eşya_numarası] şeklinde kullanılırsa belirtilen oyuncu üzerindeki belirtilen eşyayı siler. Örneğin “/clear BAHA 1” komutu BAHA isimli oyuncu üzerindeki tüm stone’ları siler.
/defaultgamemode
Server’a girecek oyuncuların varsayılan olarak hangi oyun modunda başlayacaklarını ayarlar. Kullanım şekli “/defaultgamemode [oyun_modu]” şeklindedir. [oyun_modu] olarak “survival” , “creative”, “adventure” yazabileceğiniz gibi kısaltma olarak “s”, “c”, “a” veya “1”, “2”, “3” şeklinde de yazabilirsiniz.
/difficulty
Tahmin edebileceğiniz üzere zorluk seviyesini ayarlar. Kullanımı “/difficulty [zorluk_seviyesi] şeklindedir. [zorluk_seviyesi] yerine 0-3 arası rakam yazılır. 0: Peaceful, 1: Easy, 2: Normal, 3: Hard şeklindedir.
/effect
Oyuncu üzerinde belirli bir süreliğine belirlenen etkiyi oluşturur. Kullanımı “/effect [oyuncu_adı] [etki] [süre] [yükseltme]” şeklindedir. Etki olarak yazılacak olan etkinin id numarasıdır ve
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
etkilerin id numaralarına bakabilirsiniz. Süre ise varsayılan olarak 30 saniyedir ve istenirse 1 milyon saniyeye kadar çıkarılabilir. Yükseltmenin limiti ise etkinin çeşidine göre değişebilir. Örnek olarak “/effect BAHA 8 60 4” komutunu girildiği takdirde BAHA isimli kullanıcıya 60 saniyeliğine 4 dereceden zıplama bonusu sağlanır./enchant
Belirtilen oyuncunun elinde tuttuğu eşyaya büyülü özellikler eklemeye yarar.Kullanımı “/enchant [oyuncu_adı] [enchant] [enchant_leveli] şeklindedir. Enchant olarak id numarasını girmeniz gerekmektedir. (Tam liste için
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
başvurabilirsiniz) Örnek olarak “/enchant BAHA 16 5” komutunu girdiğinizde BAHA isimli kullanıcının elinde kılıç varsa, o kılıç “Sharpness 5” özelliği kazanır. Bu özelliğin kullanılabilmesi için belirtilen oyuncunun elinde özellik verilecek nesnenin bulunması şarttır./gamemode
Oyun modunu değiştirmek için kullanılır. Kullanımı “/gamemode [oyun_modu] [oyuncu_adı]” şeklindedir. “/defaultgamemode” komutunda olduğu gibi oyun modu uzun olarak yazılabileceği gibi “s/c/a/” veya “0/1/2” şeklinde de yazılabilir. Oyuncu ismi belirtilmez ise komut, o komutu giren oyuncu için çalışır.
/gamerule
Oyun içindeki bazı özellikleri değiştirmeyi sağlar. Kullanımı /gamerule [kural] [true / false] şeklindedir. “/gamerule” komutu ile kullanılabilen kurallar şunlardır:
+ commandBlockOutput : True iken Command Block aracılığı ile bir komut girildiğini adminlere bildirmeyi açar.
+ doFireTrick : True iken ateşin yayılmasını açar.
+ doMobLoot : True iken mob’ların eşya düşürmesini açar.
+ doMobSpawning : True iken mob’ların doğal yollardan spawn olma özelliğini açar.
+ doTileDrops : True iken blokların kırıldığında yere düşmelerini açar.
+ keepInventory : True iken oyuncular öldüğünde eşyalarının üzerinde kalmalarını sağlar.
+ mobGriefing : True iken moblar blokları alamaz veya kıramazlar. Örneğin Creeper patladığında çevreye hasar veremez veya Enderman blok alamaz.
Örneğin “/gamerule mobGriefing true” komutunu girdiğinizde artık moblar bloklar ile etkileşime giremeyecek. Kalldırmak için ““/gamerule mobGriefing false” yazmanız yeterli.
/give
Belirtilen oyuncuya istenin miktarda eşya veya blok verilmesini sağlar. Kullanımı “/give [oyuncu_adı] [eşya_veya_blok_data_değeri] [eşya_miktarı] şeklindedir. Blok veya eşyaların idata değerlerini öğrenmek için
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
bakabilirsiniz. Örnek olarak konsola “/give BAHA 4 30” komutunu girdiğinizde BAHA isimli kullanıcıya 30 adet Cobblestone verecektir./kill
Oyuncuya 500 kalplik hasar vererek öldürür. Özellikle haritada bir hataya denk gelip sıkışmışsanız kullanışlı olabilir.
/publish
Singleplayer oyununuzu Lan üzerinden arkadaşlarınıza açar. Aynı işi oyunun menüsünden “Open to LAN” seçeneği ile de yapabilirsiniz.
/seed
Bulunduğunuz haritanın seed’ini gösterir.
/spawnpoint
Belirtilen oyuncunun spawnpoint noktasını tanımlar. Kullanımı “/spawnpoint [oyuncu_adı] [X koordinatı] [Y koordinatı] [Z koordinatı] şeklindedir. x,y,z koordinatı belirtilmez ise komutu giren oyuncunun bulunduğu koordinat baz alınır. Örneğin “/spawnpoint BAHA 253 65 -92” komutu girilirse BAHA isimli oyuncunun spawnpoint koordinatları (253,65,-92) olur. Komut olarak “/spawnpoint BAHA” girilir ise bu komutu giren oyuncunun bulunduğu nokta BAHA isimli kullanıcının spawnpointi olur.
/time set
Bulunduğunuz haritada saati ayarlamanızı sağlar. Kullanımı “/time set [sayı]” şeklindedir. Sayı ile belirtilen yere 0 ile 24000 arasında bir değer gelebilir. Komut olarak “/time set 0” girerseniz şafak vakti, “/time set 6000” öğle, “/time set 12000” gün batımı, “/time set 18000” ise gece olur. Ayrıca “/time set 0” yerine “/time set day”, “/time set 12500” yerine de “/time set night” girebilirsiniz.
/time add
Saat üzerine ekleme yapar. Kullanımı “/time add [sayı]” şeklindedir. Örneğin komut olarak “/time add 5000” girerseniz saatin değeri üzerine 5000 ekleyecektir.
/toggledownfall
Yağmuru açar veya kapatır.
/tp
Belirtilen oyuncuyu, istenen oyuncunun yanına veya belirli bir koordinata ışınlamak için kullanılır. Kullanımı “/tp [oyuncu_adı] [hedef_oyuncu]” veya “/tp [oyuncu_adı] [X koordinatı] [Y koordinatı] [Z koordinatı]” şeklindedir. “/tp [oyuncu_adı]” şeklinde kullanırsanız sizi belirttiğiniz oyuncunun yanına ışınlar.
/weather
Hava durumunu değiştirir. kullanımı “/weather [hava_durumu] [sayı] şeklindedir. [hava_durumu] yerine clear, rain, thunder kullanılabilir. sona eklenen sayı ise saniye cinsinden hava durumunun ne kadar süreceğidir. Maksimum değeri 1 milyondur.
/xp
Belirtilen oyuncuya xp veya level sağlar. kullanımı “/xp [miktar] [oyuncu_adı]” veya “/xp [miktar]L [oyuncu_adı]” şeklindedir. Örneğin “/xp 10 BAHA” komutunu girerseniz BAHA isimli oyuncuya 10 xp eklerken “/xp 10L BAHA” komutunu girerseniz BAHA isimli oyuncuya 10 level ekler.
/scoreboard
Daha çok harita yapımcıları düşünülerek tasarlanmış, oyuncunun yaptığı işlere göre puan skor tablosu oluşturabilecek komuttur. Kullanımı biraz karışık olsa da öncelikle temel scoreboard komutlarından başlayalım.
Öncelikle skor tutulabilmesi için sizin bir amaç tanımlamanız lazım. Son versiyonda (1.5) Objective (Amaç) sınıfında 5 adet seçeneğimiz bulunmakta. Bunlar:
dummy - ölüm gibi olaylar değil komutlara göre değişen durumlar
deathCount - oyuncuların ölüm sayısı
playerKillCount - oyuncuların öldürdükleri diğer oyuncu sayıları
totalKillCount - oyuncuların öldürdükleri toplam canlı sayısı (mob + oyuncu)
health - oyuncuların sağlığı (0-20 arasında değer alır)
Peki güzel objective (amaç) seçenekleri öğrendik ama bunu nasıl kullanacağız? Örnek olması için ilk amacımızı oluşturalım. “/scoreboard objective add DENEME totalKillCount” komutu ile bunu yapabiliriz. Peki ne yaptık biz? “add” komutu ile, DENEME isminde, oyuncunun öldürdüğü herşeyin skorunu tutacak yeni bir amaç belirledik.
Not: “add” yerine “remove” kullanarak oluşturduğunuz amaçları silebilirsiniz. “/scoreboard objectives remove DENEME”
Amacımızı oluşturduk. Sıra geldi bunu nerede göstereceğimize. “setdisplay” komutu ile 3 farklı şekilde oyuncuların aldığı skorları gösterebiliriz. Bunlar:
list - Tab ile açılan menüde
sidebar - Ekranın sağ yanında
belowname - Oyun içerisinde oyuncunun isminin altında (Singleplayer’de göremezsiniz)
Örnek olarak DENEME isimli amacımızın ekranın sağ tarafında gösterilmesini sağlayalım. Bunun için “/scoreboard objectives setdisplay sidebar DENEME” komutunu kullanacağız. İsterseniz “sidebar” yerine “list” veya “belowname” komutlarını da kullanabilirsiniz. O kısmı size kalmış. Bu komutu kullandıktan sonra ekranın sağında birşey çıkmadığını fark etmişsinizdir Bunun sebebi henüz kimseyi öldürmemiş olmanız. Şayet mob veya oyuncu öldürürseniz sağ tarafta skorunuzu görebileceksiniz.
Arzu ederseniz herhangi bir oyuncuya direk olarak puan ekleyebilmeniz veya çıkarabilmeniz de mümkün. Örneğin “/scoreboard players add BAHA DENEME 10” komutu ile DENEME isimli amaçta BAHA isimli oyuncuya 10 puan ekleyebilirsiniz. Yine “/scoreboard players remove BAHA DENEME 10” ile de BAHA isimli oyuncudan 10 puan kırabilirsiniz. BAHA isimli oyuncunun skorunu direk olarak 300 yapmak istersek “/scoreboard players set BAHA DENEME 300” komutu ile bunu da yapabiliriz. İstediğimiz bir oyuncunun skorunu resetlemek istersek “/scoreboard players reset BAHA” komutunu kullanmamız yeterli.
Peki BAHA ve HASAN isimli 2 oyuncumuz olsa ve bunları takımlara ayırmak istesek bunu nasıl yapacağız?
Öncelikle 2 adet takım oluşturmamız gerekecek. Bunun için “/scoreboard teams add KIRMIZI” ve “/scoreboard teams add MAVI” komutlarımızı kullanıyoruz. Bu sayede KIRMIZI ve MAVI isminde iki adet takımımız oldu. BAHA’yı KIRMIZI takıma eklemek için “/scoreboard teams join KIRMIZI BAHA” komutunu HASAN’ı MAVI takıma eklemek içinse “/scorebarod teams join MAVI HASAN” komutumuzu kullanıyoruz. “join” yerine “leave” komutu ile de istediğiniz oyuncuyu takımdan çıkarabilirsiniz.
Takımlar için pek çok seçenek mevcut. Örneğin KIRMIZI takımın rengini kırmızı, MAVI takımın rengini de mavi yapalım. Bunun için “/scoreboard teams option KIRMIZI color red” ve “/scoreboard tams option MAVI color blue” komutlarını kullanabiliriz. Bunun dışında pek çok seçenekte mevcut. Ayrıntılı bilgi için
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.
inceleyebilirsiniz.Multiplayer Komutları:
Bu kısımda bahsedilecek komutlar operatör komutlarının aksine sadece multiplayerde çalışan komutlardır.
/ban
Serverinizdeki bir oyuncuyu banlamak için kullanabileceğiniz komuttur. Kullanımı “/ban [oyuncu_adı] [banlanma_sebebi]” şeklindedir. Banlanan oyuncu serverin white listesinde yer alsa dahi oyuna giremez.
/ban-ip
Belirli bir ip’den gelebilecek tüm bağlantıları engeller. Kullanımı “/ban-ip [ip_adresi] şeklindedir.
/banlist
Banlanan oyuncuları veya ip’leri görmek için kullanabileceğiniz komuttur. “/banlist” sadece oyuncuları gösterirken “/banlist ips” ise banlanan ip’leri gösterir.
/op
Server’deki bir oyuncuyu operatör yapmak için kullanılan komuttur. Kullanımı “/op [oyuncu_adı]” şeklindedir.
/deop
Serverinizdeki Operatör oyuncuların yetkilerini almak için kullanacağınız komuttur. Kullanımı “/deop [oyuncu_adı]” şeklindedir.
/pardon
Serverinizdeki banlanmış oyuncuların ismini kara listeden kaldırır. Bu sayede oyuncular tekrar oyuna girebilirler. Kullanımı “/pardon [oyuncu_adı]” şeklindedir.
/pardon-ip
pardon komutu ile aynı işleve sahiptir. Farkı ise oyuncu yerine ipleri kara listeden kaldırır. Kullanımı “/pardon-ip [ip_adresi]” şeklindedir.
/save
Server’daki kaydetme işlevini değiştirebilmenizi sağlar “/save-all” komutu girdiğiniz anda haritayı kaydetmenizi sağlarken “/save-on” ve “/save-off” serverinizin kaydetme opsiyonunu açıp kapatabilmenizi sağlar.
/stop
Serverinizi durdurur.
/whitelist
beyaz listeye oyuncu ekleyebilmenizi,çıkarabilmenizi, beyaz listeyi görebilmenizi ve beyaz liste opsiyonunu açıp kapatabilmenizi sağlar. “/whitelist on” komutu ile beyaz liste opsiyonunu açabilirsiniz. Bu sayede sadece beyaz listede olan oyuncular serverinize girebilir. “/whitelist off” komutu ile kapatabilirsiniz. İstediğiniz oyuncuyu beyaz listeye eklemek için “/whitelist add [oyuncu_adı]” , çıkarmak içinse “/whitelist remove [oyuncu_adı]” komutunu kullanmanız gerekmekte. Ayrıca beyaz listeye eklediğiniz oyuncuları görebilmek için “/whitelist list” komutunu kullanabilirsiniz. Oyun dışından “white-list.txt dosyası aracılığı ile beyaz listeye müdahalede bulunmuşsanız “/whitelist reload” komutu ile oyun içinde listenin tekrar yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
Command-Block Komutları:
/testfor
Snapshot 13w03a ile eklenen ve sadece Command-Block ile kullanılabilen komuttur. Bu komut Command-Block ile kullanıldığında, belirli bir oyuncu oyunda olduğunda veya belirli bir alanda olduğunda Redstone Comparator’a elektrik sağlayabilir. Örneğin Command-Block’a “/testfor [oyuncu_adı]” komutunu girdiğinizde ismini girdiğiniz oyuncu oyunda ise, Command-Block bitişiğindeki Redstone Comparator’a akım sağlar. Yine “/testfor @a[r=3]” komutunu kullanırsanız 3 kare yakınında biri varsa devreye akım sağlayacaktır. Şayet bir saat devresi ile birlikte kullanırsanız çok daha işlevsel olarak kullanabilmeniz olası.
Kaynak:
Linkleri görebilmek için
giriş yap veya kayıt ol.