PHP’de Kod Yazmak ve Kodları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler

Doğukan Taydaş

Moderatör
Moderatör
Premium Üye
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
736
Çözümler
55
Beğeni
1.544
Puan
1.179
Ticaret Puanı
0
Temel olarak bu yazılar bilenler için sıkıcı gelebilir ancak bilmeyenler için önemli kaynalardır diyebilirim. PHP’de nasıl kod yazacağız ? kod yazarken ne tür programlar kullanabiliriz ve yazdığımız php kodlarını çalıştırmak için ne gerekiyor ? gibi bir takım sorulara cevap bulacağız. Başlayalım o halde…

PHP’nin bir sunucu taraflı programlama dili olduğunu bilelim. Bundan dolayı yazdığımız kodları sadece sunucu ve server ortamında görüntüleyebiliyir ve çalıştırabiliriz. Günümüz teknolojilerinde artık kullandığınız bilgisayarıda bir sanal sunucu ve server olarak kullanabiliyoruz. Eğer bir web sitesi sahibi değilseniz ya da sunucu alabilecek bütçeniz yok ise bilgisayarınızı sanal sunucu olarak kullanmanız gerekiyor.

Peki bilgisayarımı nasıl sanal sunucu yaparım ?

Aslında bu çok kolay fakat gerekli programları kurmanız ve ayarlarını yapılandırmanız için ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum.Şimdi lafı geçmişken sadece bu programlarının isimlerini yazacağım ve ayrı bir yazı ile bu programların kurulumu ve ayarlarını anlatacağım.
:mmt-resimler:
images.jpg
download.jpg
download.jpg

Yukarıda listeledeyim bu programlar bilgisayarımızı bir web server işlemcisi olarak yapılandırmanızı ve kullanmanızı sağlar. Korkmayın, bilgisayarınızı normal olarak kullanmaya devam ediyorsunuz sadece ufak bir alanı sanal sunucu olarak program tarafından kullanılıyor. Php dosyalarını ancak ve ancak sadece sanal sunucularda çalıştırabiliyor olmamızdan ötürü bu programlardan birini kullanmamız gerekiyor. Benim tavsiye ettiğim program WampServer‘dır. Bu programların hepsi ücretsizdir.

Şimdiye kadar yazdıklarım sadece PHP’yi çalıştırabilmek için gerekli olan alt yapıydı. Şimdi yazacaklarım ise PHP kodlarını hangi programlar yardımıyla rahat olarak php yazabilirizin cevabı olacaktır. PHP dosyalarının dosya uzantısı .php ‘dir. Bu dosyaları en basit ve en bilenen program ile düzenleyebiliriz. Windows kullanıcısıysanız default olan Metin Belgesi Editörü ile php kodlarını yazabilirsiniz. Ancak bu editörde php yazılmaz arkadaşlar, sizin için en iyisi olan programları aşağıda açıkladım onlardan birini kullanmanız PHP’yi rahat kullanabilmeniz için size yardımcı olacaklardır.
Sizlere 7 tane PHP kodlarını yazabildiğimiz ve düzenleyebildiğimiz php editörlerini yazdım. Bunlardan Notepad++ kullanın derim. Ben Notepad++ kullanmaktayım :) Program hakkında biraz bilgi vereyim sizlere.

:mmt-resimler:
notepad-plus-plus
ASDSA.jpg
phpdesigner-8-Erul1qDJqabmaKdc27m5_screenshot.png
ASDASDASDASD.jpg
1ASDASDASDASDASD.jpg
22222.jpg
33333.jpg

Takdir edersiniz ki Notepad++‘i ilk sıraya yazmamın bir sebebi var. Uzun bir süre önce tanıştığım ve “en sevdiğim editörler” listemin başına geçen Notepad++, hem sade tasarımıyla hem de arkasında yatan çok süper eklenti desteğiyle neredeyse bir çok popüler editörün ve IDE’nin yaptığı şeyleri her işletim sisteminde (Cross-platform) yapabiliyor. Notepad++ programı ücretsiz ve Türkçe’dir. Notepad++ kurduktan sonra sağ menünüze yer edinen “Edit with Notepad++” seçeneği çoğu üşendiğiniz durumlarda can kurtaran görevi görüyor. Gayet hafif ve çok hızlı, bu nedenle anında müdahelelerde çok işine yarayabilir.

Bütün bu yazdıklarımdan sonra, bitti mi artık PHP dosyalarını çalıştırabilirim değil mi ? diyenleri duyar gibiyim. :)
Daha durun php sadece Notepad++ ile çalışmaz. Yukarıda yazdıklarıma sahipseniz, PHP dosyalarını görüntüleyebilmek ve yazdığımız kodların çalışıp, çalışmadığını görmemiz için bize bir adet web tarayıcısı gerekiyor.

Php için önerilen daha doğrusu önerdiğim web tarayıcıları alt tarafta listeledim.
:mmt-resimler:
images.jpg
GOGGLE.png

Bu yazdıklarımın hepsine sahipseniz yavaştan php yazmaya başlayabilirsiniz. Yazdığınız php uygulamasına göre bu gereken program listesi uzayacaktır. Örneğin veritabanına ihtiyaç duyan bir yazılım programlıyorsanız php için bir veritabanı sunucusuna sahip olmanız gerekiyor. Yazdığınız PHP uygulaması artık ne gerektiriyorsa onu karşılamanız gerekiyor. Bu programlarla basit ve orta düzeyde Php kodlarını yazabilir ve çalıştırabilirsiniz. Iyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Bir bilgi de benden olsun. Herhangi sanal sunucuyu bilgisayarınıza kurduğunuzda php projelerinizin çalışabilmesi için (Örgneğin ben Appserv kullanıyorum. ) appserv/www klasörünün içine bir proje klasörü oluşturmanız ve php dosyalarınızı bu klasöre oluşturmanız gerekmektedir.

ve projeyi çalıştırmak için web tarayıcının url yazılan kısmına localhost/projeklasörününadı yazılıp calıştırılır
 
Geri
Üst