Paylaşımlı IP adresleri ve oluşan yanlış anlaşılmalar hk.

• Konuyu açan Konuyu açan Jira
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
  • Yanıt Yanıt 2
  • Gösterim Gösterim 97
Durum
İçerik kilitlendiği için mesaj gönderimine kapatıldı.

Jira

Yasaklanmış Üye
Cezalı
Ticaret Puanı
0
Merhaba,

Bu konu genel olarak dünya çapında yaşanan bir sorunu ele almaktadır. Bu bilgi internette yer almayan ve tarafımca yazılmış bir bilgidir. Bu forum sayfası yani MMOTutkunları için yazılmış ve
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
Diğer forumlarda paylaşılmasını açık şekilde yasaklıyorum.

İnternete çıkış yaptığınız IP adresi, aynı anda yüzlerce kişi tarafından kullanılabilir aslında. Peki bu ne anlama geliyor? Biri CC dolandırıcılığı yaparken CGNAT tarafından sizin modeminize atanan IP adresi o kullanıcıya da atanabilir.. Peki nasıl mı ? IP tanımlamalarını ISP'ler gerçekleştirir. Forumlarda ve yeni MMOTutkunları topluluğunda IP adresi eşleştirmesi nedeniyle suçlanan kullanıcıların yaşadığı durum aslında Anycast yani IP mirroring olarak geçer. Bu durumuda Xenforo yada IPS gibi basit bir forum yazılımındaki "IP eşleştirmesi" ile bir kullanıcının ceza sürecini sonuçlandırmak büyük bir hata ve yanlıştır. Diğer bir konuysa ASN'ler otonomdur ve milyonlarca IP bloğunu ve yönlendirme politikasını içerir.

Ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama bu yaşanan durum her gün yüz binlerce kullanıcı tarafından dünya genelinde yaşanmaktadır, hatta CNBC ve yine bir çok kez Bloomberg'de yayınlanan bir haberde BGP Border Gateway Protocol tarafından bu durumun ele alınacağı ve üzerinde çalışalacağı haber yapılmıştır. Günümüzde ise her geçen gün Türkiye'de artan ISP sağlayıcıları CGNAT sistemini ne yazık ki kötüye kullanıyor. Bu durum ise kontrolden çıkmış durumda.

BGP internet sisteminin küresel yönlendirmesidir ve ASN ve AS arasındaki IHGP'yi dağıtır. ISP'ler ise hiç bir zaman IP ataması yapmaz. Bu durumda zaten süreci açıklamaya yetecek şekilde açıklama yaptığımı düşünüyorum. IPM/Anycast nedeniyle ISP Tier tarafında yaşanan bir konu nasıl bir kullanıcının ceza almasının sebebi olabilir bilmiyorum. Bu durumun daha dikkatli ele alınması gerekiyor. Sonuçta IP eşleştirmesini yapan plugindir.

İşte haber kaynağı henüz çok yeni olan, 1 ağustos 2024'de DH'de yayınlanmış ve aralarında SuperOnline, TurkNet gibi sağlayıcılarında bulunduğu ve BTK tarafından ceza işlemi uygulanan haberin bir kopyası. Durum bu şekildeyken, kullanıcıların ortak hesap paylaşımı konusuna daha hassas yaklaşılması gerektiğini yada forum yazılımı tarafında IP adresini değil IP adresinin geldiği ASN'yi sorgulayacak ve TT YAPA , Jera- serverlerinden teyit edebilecek bir algoritma geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu konuyla ilgili API desteği sağlayıcılardan alınabilir.

Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.

IP Adresi Paylaşımı ve CGNAT Teknolojisi​

İnternete çıkış yaparken kullanılan IP adresi, aynı anda yüzlerce farklı kişi tarafından paylaşılabilir. Bu durum, bir kullanıcı CGNAT tarafından atanan IP adresi üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunurken, aynı IP'nin masum bir kullanıcıya da atanabilmesi riskini taşır. İnternet Servis Sağlayıcıları (ISP'ler), IP adreslerinin tanımlamasını ve atanmasını gerçekleştirir. Bu tür durumlar, forumlarda ve çevrim içi topluluklarda, özellikle de MMOTutkunları gibi platformlarda, IP adresi eşleştirmesi, ortak hesap paylaşımı nedeniyle suçlanan kullanıcıların karşılaştığı sorunlara yol açar.

Anycast ve IP Mirroring​

IP adresi eşleştirmesi ve paylaşımıyla ilgili yaşanan bu durum, genellikle Anycast veya IP mirroring olarak da geçer. Anycast, aynı IP adresinin birden fazla fiziksel konumda yayınlanması anlamına gelir ve bu, özellikle içerik dağıtım ağları (CDN'ler) tarafından kullanılan bir tekniktir. Bu bağlamda, Xenforo veya IPS gibi forum yazılımlarının basit IP eşleştirmesiyle kullanıcıları cezalandırması ciddi bir hata ve yanlış uygulamadır. Dünya genelinde bu sorun devam etmektedir, IPS'nin yakın zaman da IP eşleştirmesi özelliğini yazılımdan kaldıracağı da alınan bilgiler arasındadır.

ASN ve IP Bloğu Yönetimi​

Bir diğer önemli konu ise, ASN'lerin (Otonom Sistem Numaraları) otonom yapıda olmasıdır. ASN'ler milyonlarca IP bloğunu ve yönlendirme politikasını içerir. Bu sistem, internet trafiğinin yönetimi ve yönlendirilmesinde kritik bir rol oynar. Ancak, IP eşleştirmesiyle kullanıcıların cezalandırılması, ASN'lerin karmaşık yapısını ve IP yönetimini göz ardı eden bir yaklaşımdır.

Küresel Yönlendirme Protokolleri ve BGP​

Border Gateway Protocol (BGP), internetin küresel yönlendirme sistemininin temel yapsıdır. ve ASN'ler ile Otonom Sistemler (AS) arasındaki İnter-Domain Yönlendirme Protokollerini (IHGP) dağıtır. Son zamanlarda, CNBC ve Bloomberg gibi büyük medya kuruluşlarında yayınlanan haberlerde, BGP'nin bu tür sorunları ele almak üzere güncellemeler üzerinde çalıştığı belirtilmiştir. Ancak, ISP'ler hiçbir zaman doğrudan IP ataması yapmaz ve bu süreç BGP ile yönlendirilir.

Türkiye'deki Durum ve Kullanıcı Şikayetleri​

Türkiye'de, özellikle ISP'lerin CGNAT sistemini kötüye kullanması, birçok kullanıcının yanlış değerlendirilmesine neden oluyor. BTK'nın bazı sağlayıcılara ceza uyguladığı durumlar medyada gündem oldu aancak bu, kullanıcıların yaşadığı mağduriyeti gidermiyor. Forum yazılımlarının IP adresi yerine, IP adresinin geldiği ASN'yi sorgulaması ve bu şekilde değerlendirme yapması gerektiğini düşünüyorum. Kullanıcılar olarak, daha adil bir değerlendirme süreci talep edilmektedir.
Bu konunun forum yazılımının mimarları tarafından ele alınması gerektiğine inanıyorum @Whistle bilginize.

Son düzenleme:
Eğer bu sebepten haksız yere sitemizden uzaklaşan varsa mahkemeye başvurup kendi ip adresinin aynı anda başka birisi tarafından kullanıldığının kanıtını iletirlerse ona göre hatalı işlemler düzeltilir.

Evet konuda geçen olayın gerçekleşme ihtimali var. Ancak bunun gerçekleşme ihtimali normal bir kullanıcı için yok denecek kadar azdır.
4 yıldır bu forumdayım, ve aktifliğim bir hayli fazladır. Belki bu süre içinde binlerce kez VPN sebebiyle IP adresim (forum içi listesinde) değişmiş olabilir(eski kayıtlar da dahil.) ancak bu veya başka bir sebepten dolayı bir defa bile farklı bir kullanıcı ile ortak IP kullanımına sahip olarak listelere girmedim. Benim gibi bir çok üye de aynı pozisyonda. Çünkü forumdaki eski kullanıcıların neredeyse hepsini (kullanıcı adı olarak) tanıyorum ve bir defa bile herhangi bir sebepten dolayı suçlu konumuna düşmediler. Amacım birilerini savunmak değil, sadece üyeleri takip ediyorum.
Ve XenForo'nun sunmuş olduğu ortak ip listesi bugüne kadar bizleri hiç yanıltmadı. Bu bir gerçek.
Bunun gerçeğe dayalı kanıtı ise, bugüne kadar farklı sebeplerden engellenen kullanıcıların hiçbirinin aksini iddia etmemiş olmasıdır. Argo, multi hesap, vb. suçlardan engellenen kullanıcıların tamamı uygulanan cezayı kabul ettiler. Çünkü kendileri de sebebinin gerçek olduğunu biliyorlar. Yanlış anlaşılma yaşayan üyeler ise bizlerle iletişime geçerek gerekçelerini dile getirdiler.

Ek olarak; bizler kullanıcıların davranışlarına göre ceza ve uyarı sistemini uyguluyoruz, kullanmış olduğu IP adresine göre değil. IP adresi, alternatif yazılımlar vb. üyenin kendisini ilgilendiren konulardır. MMOTutkunları olarak sahip olduğumuz vizyon, forum içi düzeni ve üyelerin de bu düzene uymasını sağlamaktır. Üyenin IP adresiyle ilgili yaşadığı aksiyonlar bizleri doğrudan ilgilendirmemektedir. ANCAK; @Whistle 'nın belirttiği gibi; gerçekten olağandışı bir durum yaşanıp haksızlığa uğrayan üyeler yönetim ekibiyle iletişime geçerek istenebilecek kanıtları sağlaması şartıyla durumunu izah edebilir ve yaşadığı mağduriyeti dile getirebilir. Ki bunu zaten sık sık söylüyoruz.

Dolayısıyla, gerekli cevaplar verildiği için konuyu kapatıyorum.

Durum
İçerik kilitlendiği için mesaj gönderimine kapatıldı.
Geri