League of Legends Zafere Giden İpuçları

Whistle

Ruhsuz :/
Kurucu
Geliştirici
Yardımsever Üye
Mesaj
11.941
Çözümler
567
Beğeni
13.659
Puan
5.915
Ticaret Puanı
2
League of Legends (kısaca LOL) 2009dan beri katlanarak artan bir oyuncu kitlesi ve sürekli yenilenen yapısıyla son dönemlerin en çok rağbet gören oyunlarından biri. Bir dönemin fenomeni olan DOTA’nın (defence of the ancients) bayrağını devralan, 32,5 milyonun üzerinde oyuncusu ve güncel olan sezonda dağıtılacağı duyurulan 5 milyon dolarlık ödül havuzu ile LOL şu anda beta olan Valve yapımı DOTA2 betadan çıkana kadar türünde tartışmasız lider. DOTA2 ile LOL’un karşılaşma sonucu ne olur bunu ancak zaman gösterir. Ben bu yazıda LOL’ı tanıtmak ve oyunda daha iyi olmak isteyenler için bazı püf noktaları vermeye çalışacağım.
League of Legends takım temelli bir arena savaş oyunu. 2 takıma dağılmış olan oyuncular birer karakter seçip, bu karakterleri istedikleri yönde geliştirerek rakip Nexus binasını kendilerinin ki yok edilmeden yok etmeye çalışıyorlar. Bu süreç sırasında (standart bir maç süresi averaj 30-45 dakikadır ) karakterler seviye atlar ve eşyalarını geliştirir. Hemen bir not olarak oyunda çok sayıda karakter olduğunu ve ilkokul çocuklarından meleklere, spartalılardan zırhlı ayılara 80in üzerinde seçenek olduğunu belirteyim. Ayrıca karakter opsiyonları, iki haftada bir çıkan yeni karakterlerle sürekli güncellenmekte. Bu büyük varyasyona rağmen karakter arasında nazik bir denge mevcut, çünkü oyunda takım oyunu bireysel yetenek kadar (belki de daha fazla) büyük bir öneme sahip. Oyunun kolay oynanabilir ama zor uzmanlaşılır olmasının sebebi bu karakter varyasyonunun çok farklı takım tipleri ortaya çıkarmaya izin vermesi.

Oyunu zaten oynayanlar için sıkıcı gelmiş olabilecek tanıtım kısmını geride bırakarak ufak ufak ipuçlarına geçiyorum. Yüksek seviyedeki LOL oyuncularının zaten bildiği ve uyguladığı şeyler olmalarına rağmen, fark ettim ki bazılarını 1000 ‘in üzerinde maç yapmış oyuncular dahi bilmiyor. Ayrıca şu anda oyunda en sık oynanan summoners rift haritasına yönelik taktiklerden bahsedeceğim, Dominion ve Twisted Treeline haritalarına da belki önümüzdeki günlerde değinirim.

1- Son vuruş: Bulunduğunuz koridorda ki rakip minionlara sadece ve sadece öldürücü vuruşu yapmak size birçok şey kazandırır. Gelecek olan para ve xp(karakterinizin seviye atlamasını sağlayan tecrübe puanı) dışında koridorunuzun itilmemesini sağlayarak sizi hem kulenize yakın ve güvende tutar, hem de rakibinizin itmesini sağlayarak kulesinden uzaklaşmasını ve daha kolay pusuya düşürülmesini sağlar.

2- Harita Kontrolü: Sizin koridorunuzda ki rakip kaybolduğunda SS (missing kelimesinin oyun içi jargonda kısaltılmış hali) yazmanız diğer koridorlardaki arkadaşlarınızın hiç beklemedikleri bir anda pusuya düşürülüp ölmesini engeller. Ayrıca takımdaki herkes kritik noktalar ward koymalıdır bu wardlar rakibi takip etmeye, pusulardan kurtulmaya, pusu kurmaya ve çeşitli karakterler için ofansif veya defansif amaçlara hizmet edebilir. Rakibi görerek oynamak oyunu kendi inisiyatifinize almanızı çok kolaylaştırır.

3- Düzgün takım kombinasyonu: Oyundaki her karakter belli konularda daha iyidir. Eğer takımınızı her durumla baş edebilecek bir şekilde kurmazsanız takımınızdaki karakterler ne kadar dayanıklı veya tehlikeli olursa olsun rahatlıkla kaybedebilirsiniz. Oyundaki en hata kaldırabilir takım kombinasyonu üst koridora gidecek kendi başının çaresine bakabilen bir dirençli karakter, orta koridorda hızla seviye atlayacak bir büyücü, fırsat buldukça koridorlara saldırıp rakibi engellemeye çalışacak bir orman karakteri, alt koridorda birbirine destek olacak bir fiziksel oyun sonu karakteri ve ona destek olup karşıdakileri yıpratmaya çalışacak bir destek karakteri. Bu sistem elbette tek başına yeterli olmayacaktır, bu kombinasyondaki karakterlerden en az birinde ignite büyüsü (yüksek can doldurma potansiyelli karakterleri kapamaya yarar) ve tüm takımda en az 1-2 adet hard CC (Crowd Control/ rakibin kıpırdamasını ve özellik kullanmasını engelleyen efektler örneğin stun, knock up etc) olduğundan emin olun. Tüm bu sisteme rağmen bazı karakterlerin birbirleri ile daha başarılı bir sinerjiye sahip olduğu için duruma göre bazılarını seçmek daha avantajlı olabilir. Özetle dengeli ve her işe yatkın bir takım kurmak oyunu kazanmayı kolaylaştırır.

4- Bufflar: Oyundaki ormanda çeşitli bufflar bulunmakta (buff/Oyundaki tarafsız orman yaratıklarını öldürdüğünüzde kazandığınız geçici avantajlar). Bu bufflar alan kişiye ve takıma ciddi avantajlar kazandırabilmekte. Bu yüzden rakip bufflarını almak ve ihtiyaç duyan karakterleri buffla desteklemek gerekli bir durum. Ayrıca bir buff’ın ne zaman alındığını biliyorsanız bir sonrakinin ne zaman çıkacağını takip edebilirsiniz. En basit ve sık kullanabileceğiniz örnek oyuna mavi buff’ı alarak başlandığında (mavi buff oyunun 1:55 saniyesinde çıkar) yaklaşık 7. dakika gibi yeni bir mavi buff ormandaki yerini alacaktır. 6:30 gibi bir zamanda gidip rakip mavi buff’ını wardlamanız rakibi buffı almaya gittiğinde pusuya düşürüp bir taşla 2 kuş vurmanızı sağlayabilir.

5- Eşyalar: Oyunda çoğu zaman insanlar en rahat ettiği ve karakterine uyan itemları almak için uğraşırlar. Ne yazık ki bu her zaman en akıllıca hareket değildir. Örneğin rakibin oldukça iyi gitmekte olan bir suikastçısı sizi daha hasar bile veremeden indirebiliyorsa daha fazla hasar arttırmanız pek bir anlam ifade etmeyecektir. Yada armor itemları aldığında hasarı artan bir karakter sırf büyücülerden oluşan bir takıma karşı armor geliştirmek hatasında bulunmamalıdır. Oyunda rakip takımın durumunu sürekli kontrol edip onlara karşı gerekli olan itemları almanız daha önemlidir.

6- Doğru zamanı beklemek: Acele etmeyin, fırsat buldukça rahatsız edip sadece emin olduğunuzda bitirici hareketlerde bulunun. Kule altına girip çıkarken pozisyonlara ve diğer rakiplerin yerine dikkat edin. Ne yaptığını bilen bir oyuncu 3 kişi bile saldırsa kule altında savaşma avantajıyla hayatta kalmayı üstüne hep sinide öldürmeyi başarabilir. Ayrıca rakibin attığı skillere dikkat edip daha yetenekleri dolmamışken saldırmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Tabi tam tersi durumlara da dikkat edin. Takımınızın ortasına girip hepinizi delik deşik edecek bir harekete başlayan bir Katarina’yı çok basit bir CC saklamak suretiyle durdurmak, zavallının pentakill umutlarını hasar bile veremeden bitirmesine sebep olabilir.


7- Akıllı büyü ve Standart büyü: LOL konfigürasyon ayarlarında büyüleri hızlandırmaya izin vermekte. Bu şekilde atadığınız tuşlarla oynadığınızda hareketinizi seçtiğiniz anda büyünün kendinize yada imleç’in durduğu noktaya otomatik atılmasını sağlayabilirsiniz. Bir özelliğe alt tuşu ile birlikte bastınızda ise standart olarak büyüyü kendinize atar ve kendinize tıklayarak zaman kaybetmenizi engeller. Bir uyarı olarak akıllı büyü kullanmak için önce karakterinize alışmış olmanızı öneririm çünkü hareketin etki alanını görmenizi engeller.

8- Doğru hedefe saldırma: Rakip takımın aynı sizin ki gibi daha önemli ve tehlikeli karakterleri olacaktır. Bu tarz karakterleri öncelikli hedef olarak
seçmeniz ve onları takım savaşlarına ciddi bir etkide bulunmadan öldürebilmeniz savaşın gidişatını bire bir etkiler. Tank diye tabir edilen dayanıklı karakterlerin öncelikli görevi bu tarz hasar yönünden büyük, savunma yönünden zayıf karakterleri korumaktır. O yüzden rakibin tankını kum torbasına çevirmek yerine atlatıp önemli bir hedefi indirmeyi her zaman tercih edin.
Şimdilik yazıma son verirken ileride diğer oyun tipleri, eşya türleri ve karakter varyasyonları gibi konularda talebe bağlı olarak daha detaylı incelemeler yapabileceğimi de belirtiyim. Şimdilik bu ipuçlarının ufakta olsa bir yardımı olmuş olmasını umuyorum.
 
Geri
Üst