League Of Legends Temel Bilgileri

MyMoon

Üye
Üye
Mesaj
7
Beğeni
8
Puan
655
Ticaret Puanı
0
İlk Konu Haritadaki Koridorlar
upload_2014-4-26_11-42-7.webp

İlk olarak bunu seçtim çünkü oyuna girince karakterin kendine ait bi lane(koridoru olması) bu koridorlar top(üst),mid(orta)
bot(alt) olarak 3 koridor bulunur.Ama bunun dışında oyunun genellikle ormanda gezinen karakteri (Jungler)ormancı karakteride vardır .Bu rolleri size tek tek anlatıcam.

Son Vuruş

Burdan son vuruşa geçmemin nedeni ise bazı arkadaşların düşündügü gibi ,Türkiye server ortalamasının Avrıpa serverinden çok altında kaldığını her gün gözlemlemiş olmamız.

Son Vuruş nedir?

Son vuruş, oyundaki minyonların ölmesine yetecek vuruşun yapılmasıdır. Neden önemlidir? Çünkü, temel para kazanma yolu, yaygın inanışın aksine, rakibi öldürmek değil, son vuruştur. Rakip AD Carry'nin skoru 1-4-3 olabilir. Ancak kestiği minyon sayısı 250 ise, korkmanız için bir sebebiniz vardır.

Son Vuruş nasıl yapılır?

Son vuruş, minyonlar birbirlerine hasar verirken, ölmelerinden hemen önce hasar verilerek yapılır. Burada önemli nokta, son vuruşa gelene kadar geçen süreçtir. Eğer sürekli rakip minyonlara hasar vererek Son Vuruş yapmaya çalışıyorsanız, yanlış yoldasınız demektir (İstisnalar hariç, aşağıda bahsedeceğim). Genel olarak kabul görmüş olan meta, ya da sistem diyelim, minyonlara sadece son vuruşla hasar verip altın toplamak, minyonlar birbirlerini son vuruş aralığına düşürünceye kadar minyonlara hasar vermeden rakibi izlemek - rahatsız etmek - zonelamak (XP ve Gold alabileceği mesafenin dışına çıkmak zorunda bırakmak)tır.

Peki, düzgün bir şekilde son vuruş yaparsanız ne kazanırsınız?

Minyonlar kendi hallerine bırakıldığında, neredeyse eşit hasar verip-alarak koridorun tam ortasında birikeceklerdir. Bu pozisyonun faydaları şunlardır:

1) Düzgün ward kullanımıyla Ormancının size başarılı bir gank atabilme ihtimalini azaltırsınız. Güvenli sayılabilecek bir biçimde son vuruş yapabilirsiniz.

2) Rakibinizi XP ve altın kazanabileceği alanın dışına itmeye çalışabilirsiniz (zonelamak). Bunu rakibi rahatsız etmeyi başardıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. Rakip ile minyonların arasına girebilmek, veya çalıları kullanarak onları tehlike altında hissettirmek en temel yöntemlerdir.

Peki sürekli minyonlara hasar verdiniz. Ne olur?

Dövüşecek rakip minyon kalmadığında minyonlar, rakip kuleye yönelecektir. Bu, işini bilen bir oyuncunun tam istediği pozisyondur. Çünkü kulesine yakındır ve normal şartlar altında oradaki savaşı o kazanacaktır. Eğer son vuruş yapmayı da becerebiliyorsa, avantajlı konumdadır, çünkü riskten kurtulmuştur. Sizin minyonları onun kulesine yaklaştırmış olmanız sayesinde...

Rakibin işini kolaylaştırmanın bir diğer anlamı, kendi işinizi zorlaştırmaktır. Minyonlar rakip kuleye yakın iken, sizin kendi kulenize olan mesafeniz uzamış demektir. Bu, normal seviye oyunlarda şu anlama gelir: ORMANCI GEL VE BENİ ÖLDÜR. Bu risk, rakibin sizi zonelamasını mümkün kılar (ya risk alacaksınız, ya da biraz XP ve altından vazgeçmek zorunda kalacaksınız. Tercih sizin, ama açıkça görülüyor ki, ikisi de kötü seçeneklerin).

Son Vuruş yapmaya çalışıyorum, ama beceremiyorum. Kaç minyon öldürdüysem iyiyim demektir?

Yapmanız gereken şey çok basit. Kendiniz botlar ile oyun açıp 1v1 pratik yapacaksınız. Biraz çaba gösterirseniz, zamanlamanız düzelecektir ve aradaki farkı göreceksiniz. Genel olarak bu işi ekstra kolaylaştıran bir unsur, rünlerdir. Hasar verme rünleri, fiziksel hasar veren şampiyonlar için iyi seçimlerdir. AD Carrylerde genellikle Mark (kırmızı) ve Quintlerden (büyükler) en azından bir tanesi, bazen hepsi, düz fiziksel hasar rünlerine ayrılır. Bruiser-Offtank veya fiziksel tabanlı hasar veren şampiyonlar için de aynısı geçerlidir. Ormancılar ve orta koridordaki büyü hasarı veren şampiyonlar için bu tabii ki gereksizdir.

Her oyunun kendine göre bir ritmi (çok gank - az gank, çok ölüm - az ölüm, agresif oyun - pasif oyun) olduğundan, çok kesin bir dille "XXX sayıda minyon kesmen şart, yoksa başarısızsın" denemez. Bununla birlikte, profesyonel oyuncular, 10-12. dakikalar arasında 80-100, 20-22. dakika civarında 180-200 (genelde sadece orta koridorda olur) minyon sayısına ulaşabiliyorlar. Ve bunu neredeyse sürekli bir hale getirmişlerdir. Bu sayıları referans alarak ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz.

Abi ben rahatsızım, öyle beklemek filan hiç bana göre değil. Yok mu bana göre bir oluru bunun?

Var. Ancak ne yaptığını ve yapabileceğini çok iyi bildiğin sürece var. Oyunun son birkaç aylık sürecinde özellikle Asya kökenli takımlar, Türkçesini bilemediğim "pushlamak" diyebileceğim taktiği uyguluyorlar. Bunu yaparken:

1) Alan kontrolünü sağlamak için birden fazla kilit noktaya düzenli biçimde ward yerleştiryorlar.

2) Rakibi kendi kulesinin altında öldüremezse bile geri gitmeye zorlayabilecek şampiyonlar seçiyorlar.

3) Koridorları değiştirerek üst koridora AD Carry ve Support gönderip, tank-bruiser şampiyonlarını alt koridorda kullanıyorlar.

Bana sorarsanız, Son Vuruşunuzu geliştirmeniz her şeyden önemli. Doğru biçimde minyon öldürürseniz, yüksek ihtimalle takım savaşlarında sizden beklenen hasarı veya desteği verebilecek veya tanklayabilme gücüne sahip olacaksınız.

Edit: Herhangi bir ekleme yapmak isteyen veya düzeltilmesini istediğiniz birşey varsa buyrun.

Edit 2: Kendim eklemek ihtiyacı hissettim. Bugün TR serverında girdiğim 2 oyunda da orta ve alt koridorda anormal düşük farm rakamları gördüm (dk. 20 59 cs mid nidalee ve dk.20 87 cs vayne). Bunlar da 1400-1500 ELO üstü oyuncular bu serverda. Vayne rakibin pushladığını söyleyince bunları da yazma gereği hissettim.

Kule Altında Son Vuruş Yapabilmek

Yukarıdaki kısımdan anlaşılacağı üzere, oyun kulemize yakın oynamamızın faydaları var. Aksi de mümkün, ancak bu bir strateji meselesi. Yani yukarıda anlatmaya çalıştığım pushlama stratejisi ile başarılı olmak için, iyi bir harita kontrolüne ve "map awareness"a ihtiyacınız var. Bunu başka bir konu olarak ayırarak devam ediyorum.

Rakibiniz, son vuruş yaparak değil, bilinçli ya da bilinçsizce minyonları keserek sizi kulenizin altında kalmaya zorladı. Kulelerin minyonlara verdiği hasar çok fazla. Ne yapılması gerekir?

Burada orta koridoru bir kenara ayıracağım, çünkü genelde AP şampiyonlarının büyülerini kullanarak minyon öldürme sistemleri mevcut. Üst ve alt koridordaki şampiyonlar için ise uygulanabilecek ortak bir sistem var: Fiziksel hasar rünlerinin kullanımı. Oyunun erken devreleri için konuşacak olursak, şunu söyleyebiliriz: Yakın dövüş minyonları (öndeki 3lü) 2 kule vuruşu + 1 sizin vuruşunuz ile öldürülebilmeli. Büyücü minyonlar ise (arka 3lü) 1 kule vuruşu + 1 sizin vuruşunuz ile öldürülebilmeli. Eğer Quint ve Mark olarak Fiziksel Hasar kullanıyorsanız, bunu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sadece Quint veya sadece Mark olarak Fiziksel Hasar rünleri kullanıyorsanız, yakın dövüş minyonları için aynı dediğim geçerli olacaktır, ancak büyücü minyonlar için yukarıdaki sistem çalışmayabilir (şampiyon ve seçtiğiniz masterylere göre değişir). Bu durumda üst koridor için yapılacak bir şey yok (ki genelde üst koridor şampiyonlarının verdiği hasar yeterli miktarda olacaktır). Alt koridor için ise durum buysa (Zırh Delme kullanan bir AD rün sayfası vardır mesela), devreye destek / support girer ve kule vurmadan önce veya hemen sonra büyücü minyonlara bir vuruş yapar (bu vuruş asla minyonu öldürmeye yetmemelidir) ve böylece son vuruşun taşıyıcıya kalmasını sağlayabilir.
Oyundaki takım mantığı, takım kurgusu

Başlangıç olarak gerek turnuvalarda gerekse yüksek elolu dereceli maçlarda gördüğümüz takım kurgusu
1 solo üst koridorcu,
1 büyü gücü taşıyıcısı (orta koridor),
1 saldırı gücü taşıyıcısı (alt koridor),
1 destek karakteri (alt koridor)
bir de ormancı olmak üzeredir.
Takım kurgusu aslında takımdan takıma değişebilecek bir şey olmakla beraber son zamanlardaki turnuvalarda kullanılan ve metalaşmış olan takım kurgusu yukarıda yazdığım gibidir. Takımdaki görevler yukarıda belirttiğim şekilde paylaşılmaktadır ve her görevin çok büyük önemleri vardır. İleride başka bir konuda her görevi de dilim döndüğünce anlatacağım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu metalar (takım kurguları) sık sık değişen şeyler değildir. Şu anda belirttiğim takım kurgusu Lol genelinde dünya çapında kabul görmüş bir sistemdir. 2. Sezon dünya şampiyonasından Asya’dan gelen Azubu Frost’tan TPA’ya, Amerika’dan gelen Team Solomid’den CLG.NA’ya ve Avrupa’dan gelen Moscow Five’tan SK gaming’e kadar her takım bu metayı uyguladılar. Hatta 2 büyük Türk takımı HWA ve Team Turquality de gamex’te bu meta ile yarıştılar. Ancak rivayete göre sezon 1’de ormancı görevi yokmuş. Gerek ormandaki yaratıkların can vermemesi gerekse gang atmanın öneminin geç anlaşılması dolayısıyla ormancı görevi metaya sonradan yerleşmiş gibi duruyor.
Takım kurgusu neden böyle?Üst,Orta,Alt,Ormancı

Takım kurgusunun böyle olmasının aslında her karakter için ayrı bir nedeni var. Amaç oyunda hasar verebilecek karakterlerin bir an önce eşyalarını alıp, hasar vermeye başlamasıdır. O yüzden alt ve orta koridorlardaki karakterler eşyalarını almadan genelde takım kapışmaları yaşanmaz. Alt koridorda giden saldırı gücü taşıyıcısı (SGT), elinden geldiğince farm yaparak ( minion kesmek) bir an önce önemli olan eşyaları çıkmalı ve hasar vermeye başlamalıdır. Bu yüzden alt koridorda destek karakteri hiç farm yapmaz. Yine aynı şekilde ortada Büyü gücü taşıyıcısı (BGT) da bu mantıktan dolayı orta koridoru almaktadır. Üst koridorda da aynı mantık geçerlidir. Oyunun bu 3 hasar verebilecek karakter için mantığı sadece farm yapmaları ve hızlıca eşyalarını çıkabilmeleridir. Takımlar buna göre kurgulanır. Ormancı karakteri ise, ormandaki yaratıkları boşa harcamamak için vardır. Malumunuz ormanda cadılar, kurtlar ve ikili golem dışında mavi (golem) ve kırmızı (tosba) bufflar da vardır ve bufflar karakterlere ekstra özellikler verir. Hemen yeri gelmişken belirteyim mavi buff mana ve can yenilenme hızını arttırdığı gibi yeteneklerin bekleme sürelerini de azaltır. Kırmızı buff ise normal saldırılarınızla etkilenen rakibin yavaşlamasını sağlarken, normal saldırılarınızın rakibi bir süre yakmasını ve hasar almasını sağlar. Ormancı kendi ormanında dolaşırken karşı takımın ormancısının ya da başka karakterlerin ormana girip gang atmalarını da bir nebze önler. Ayrıca ormancı her yere gidebileceği için alt, üst ve ya orta koridorda zorda olan diğer takım arkadaşlarına yardıma gidebilir ve ya yine bu koridorlara gang atıp (gang atmak: ormancının ve ya başka koridorda oynayan bir kişinin başka koridora rakibi öldürmek için gitmesi) takım arkadaşının ya da kendisinin rakibi öldürerek skor yapmasına ve para kazanmasına yardımcı olabilir.

Takım mantığının oyuna yansıması

Şimdiye kadar sizlere takım mantığını anlattım. Bundan sonra da bu takım mantığının ne işe yaradığını anlatacağım. Aslında yukarıda biraz da olsa bundan bahsettim ama burada örnekler vererek daha oyunsal özelliklerle anlatmaya çalışacağım.
Oyunda en önemli şey karşı tarafa olabildiğince hasar vermek ve bunu yapabilecek 3 tane karakter oluyor genelde. Bunlardan birisi SGT birisi de BGT ve bir diğeri de yarı tank yarı hasar verme şeklinde eşya kurgusu yapacak olan ya ormancı ya da üst koridor oyuncusudur. Ya ormancının ya da üst koridor oyuncusunun tank olarak eşya kurgusunu yaptığını düşünürsek, diğerinin de yarı tank kurgu yapması takım adına takım savaşlarında dayanıklılık adına çok önemlidir. Eğer ki bir takımda BGT ya da SGT çok kasabilirse, o takımı durdurmak çok zordur. Bunun örneklerini pro takımların turnuvalarında da bir çok kez gördük. Kasmış bir SGT karşısında karşı takımın yapabileceği pek bir şey kalmıyor ya da BGT de aynı şekilde. Oyun ilerleyip herkes eşya kurgusunu yapana kadar zaten dediğim karakterler takım savaşlarında karşı takım karakterlerini kolayca ekarte ederek takımının kazanmasını sağlıyorlar.

Rünler oyuna başlamadan önce şampiyonunuzun çeşitli özelliklerinizi arttırmaya yarar. Rünler Damga, Nişan, Mühür ve Cevher olarak 4 ayrı gruba ayrılır. Sihirdarların, bir rün sayfasına dokuz mühür, dokuz nişan, dokuz damga ve üç cevher olmak üzere 30 tane rün dizme hakkı vardır.Rünler rakibinize karşı oyun başlangıcında üstünlük kurmanız, minyonları daha rahat kesebilmeniz, destek oyuncusuysanız daha rahat altın kazanmanız ve seviye atlamanız için yardımda bulunur.Oluşturduğunuz kombinasyonlar sayesinde oyunun kontrolünü ilk dakikalardan itibaren elinize geçirebilir ve rakiplerinizi zor durumlara sokabilirsiniz.

Rünler


Rünler IP (İtibar Puanı) ile mağaza aracılığıyla satın alınır. Yani RP (Riot Puanı) ile rün satın alamazsınız. Riot, oyunda herkese başlangıç olarak 2 adet ücretsiz rüne sayfası vermektedir. Eğer yeni bir rün sayfası almak isterseniz; Mağaza > Diğer > Ek Rün Sayfası’na 6300 IP veya 590 RP karşılığında sahip olabilirsiniz. Birden fazla rün sayfası almak isterseniz ise; Mağaza > Diğer bölümüne girip Riot Games’in oyunculara sunduğu 7 Rün Sayfası Paketi’ne 2600 RP karşılığında satın alabilirsiniz.
upload_2014-4-26_11-41-28.webp

Hangi tür şampiyona, ne tür rün dizilir?

Bu konunun biraz uzun süreceği için özet yapıcam.

Mid(Orta Koridor)
Standart seçim


9x Damgalar +0.87 Büyü Nüfuzu
9x Mühürler +1.41 Zırh
9x Nişanlar +1.34 Büyü Direnci
3x Cevherler +4.95 Yetenek Gücü

Bot(Alt Koridor)

Standart Seçim


9x Damgalar +0.95 saldırı gücü
9x Mühürler +1.41 zırh
9x Nişanlar +1.34 büyü direnci
3x Cevherler +2.25 saldırı gücü

Top(Üst Koridor)

Standart seçim


9x Damgalar +0.95 saldırı gücü
9x Mühürler +1.41 zırh
9x Nişanlar +1.34 büyü direnci
3x Cevherler +26 can

Jungler(Ormancı)

Standart seçim


9x Damgalar +0.95 Saldırı gücü
9x Mühürler +1.41 Zırh
9x Nişanlar +0.15 Seviye başına büyü direnci
3x Cevherler +%1.5 Hareket hızı

Destekçi

Standart seçim


9x Damgalar +0.91 armor
9x Mühürler +1.41 zırh
3x Nişanlar +0.7 armor
3x Nişanlar +1.34 büyü direnci
3x Nişanlar +0.15 seviye başına büyü direnci

Terimler

Push: İtmek Koridoru veya Rakibi
Pull: Çekme Koridoru veya Rakibi
Harass: Usandırmak Rakip Oyuncuyu Yormak Push ve Pull Yapmak gibi
Ks: Kill Çalma Yani Son Vuruşu Yapma Ama Kendi Arkadaşınızın Alması Gereken Killi Siz Alırsanız Her An Küfür yersiniz Tr Serverinde Genellikler Öyle Oluyor
Ulti: 4.Skill Genelde 6 lv da açılır
Combo: Skilllerin Ard Arda Geliş Şekli
Jungler: Orman,Ormancı Bazı Krakterler Ormanda Oynar
Focus: Odaklanma Karşo Rakibin Bir Oyuncusuba Veya Bir Koridora Odaklanma
Top: Üst Koridor
Solo: Tek Takılmak
Ap: Büyü Gücü Trde BG
Ad: Saldırı Gücü Trde SG
Colldown: Skillerin,İtemlerin Bekleme Süresi
Gank: Habersiz Çullanma Middesiniz Ormandan,Altdan Veya Üstten Birden Bir Rakip Daha Gelir İşte Buna Benzer
OffTank: Yarı Tank Yarı Ad
Carry: Uzun Menzilli Karakterler,Oyunu Taşıyan Oyuncu
Hero: Şampiyon,Karakter
Anti: Karşıtı
Base: Geri Gelmek

Ace: Bir Takımdaki Tüm Şampiyonların O Anda Ölü Olması Durumu
Ad: Saldırı Gücü
AP: Yetenek Gücü
ArP: Zırh delme
Arpen: Zırh delme
AS: Saldırı hızı
Aura: Genelde etrafındaki karakterleri etkileyen pasif özellik. Zekenin Sancağı gibi itemler.
Bait: Rakip şampiyonları tuzağa çekmek. Örnek: Teemo' nun rakip şampiyonu mantar dolu alana çekmesi.
Baron: Baron Nashor.
BC: Kara Balta (Item)
BD: Backdoor dikkati başka tarafa çekerek bir oyuncunun kule alması veya oyunu bitirmesi.
BF: A.M.K Kılıcı (Item)
BG: Bad Game, Kötü oyun.
Blink: Işınlanma özelliği diyebiliriz. Flash skill'inden başka benzeri yeteneğe sahip olan şamiyonlar veya sihirdar skilleri ( Shen )
Blue: Antik Golem (NC)
Bot: bottom, bottom/lower lane. Alt koridor
BP: Blue pill, Recall, Base gitmek.
Brb: Be right back. Hemen dönücem
Brush: Şampiyonların içinde görünmez olduğu çalılar
BT: Kandöken (Item)
Buff: Şampiyona uygulanan olumlu efekt.
BV: Banshee'nin Duvağı (Item)
Care: Dikkatli ol, Sana geliyolar anlamı taşır genelde
CC: Alan kontrolü rakibin savaşmasını engelleyecek veya zorluk çıkaracak skiller.
Champion: Kullanılan karakterler
CD: Skill' in yeniden kullanılması için geçen süre.
CDR: Item ve rün kullanarak bekleme sürelerini azaltma diyebiliriz.
Creeps: Minimap'de bulunan çeşitli yaratıklar
CS: Son vuruş yapılarak öldürülen minyon sayısı.
D: Savunmak ( D-Top: üst koridoru savunmak gibi. )
DC: Rabadon'un Şapkası
Debuff: Kullanılan rakip üzerinde olumsuz etkiye sahip yetenek. Yavaşlatma vb.
DD: Çift damage
Disable: Şampiyonların yeteneklerini kullanmasını engelleyen olumsuz buff. Cho' nun yeteneklerinden biri vb.
Dive: Kule altına hızlıca girip çıkmak.
DPS: Saniyede verilen hasar
Executed: Kaçamayacağınız bir noktada iseniz rakibe kill vermemek için kuleye veya minyonlara ölmek.
Face Check: Adamların nerde olduğunu yürüyerek kontrol etmek. ( Tavsiye etmem ward daha faydalı olucaktır bu konuda )
Farm: Minyonlara last hit atıp EXP ve gold kazanmak
FB: First blood, İlk Kan; Oyunda ilk öldürülen şampiyon için kullanılan ifade
Fear: Hedef şampiyonda hareket yeteneğini kısıtlayan ve yetenek kullanımını engelleyen yetenek. Örnek: Shaconun kutuları
Feed: Tekrar tekrar ölüp, para ve exp hediye etmek
FM: Donmuş Balyoz
Focus: Belirli bir şampiyonu hedef almak.
FoN : Doğal Afet
Global/ GS: Harita genelini kapsayan yetenek. Örnek: Ezreal' in ultisi
GG: Good game, iyi oyun. Güzel oyun.
GL: Bol şans
Harass:Rakip şampiyona koridorda baskı kurmak hasar vermek vb.
HF:HHave fun, eğlenin, keyfine bak.
HP: Can, sağlık
iAS: Buff ile artırılmış atak hızı. Nunu'nun W skili vb.
Juke:Takip eden adamları kekleyip farklı yöne gitceğinizi düşünmelerini sağlamak.
Jungle: Orman
Jungler: Ormanda oynayan oyuncu
Jungling: Jungle'da kasma eylemi
Kite: Sürekli kaçarak adama vurmak, damage almadan adamı dürtmek
Lane: Minionların izlediği patikalar
Laning: Minionların patikalarında takılıp exp, gold kasmak.
Last Hit: Creep minion ya da champion'a son vuruşu yapmak
LoL : League of Legends
lol : Sesli gülmek
Lom : Mananın azalması
LW : Son Fısıltı
Mia : Missing in Action, o an koridorda olmayan şampiyonu belirtmek için kullanılan kısaltma. SS ile aynı anlama gelir.
Mid : Orta koridor
MPen : Büyü savunması delme.
MR :Büyü savunması
MS : Hareket hızı
Poke : Uzak mesafeden az damage atarak rakip adamı zayıflatmak
Push : Koridoru ileriye ittirmek
Ragequit: Üzülüp oyundan çıkma eylemi
Re: Koridorumuzda ki şampiyonun tekrar görülmesi.
RoA : Asırlık Sopa
Rofl : Rolling on the floor laughing, gülmekten yere serilmek diyebiliriz.
Summoner: Oyuncunun oyundaki rolü, champion kontrol etme işini yürüyen kimse.
Snowball : Rakibi öldürdükçe yada asist aldıkça güçlenen eşyalar.
Taunt : Hedef alıkt Alanı, Alan Skill'leri İçin Kullanılan Bir Kısaltma Diyebiliriz. Zyra ve Nunu' nun Ultisi Vb.
WP : Well played, iyi oynadın(ız)
Zoning : Rakip şampiyonun alanını kontrol etme eylemi / alanımıza girmeye korkmasını sağlamak
 

Dosya Eklentileri

  • upload_2014-4-26_11-40-59.webp
    upload_2014-4-26_11-40-59.webp
    9,9 KB · Gösterim: 981
  • upload_2014-4-26_11-41-9.webp
    upload_2014-4-26_11-41-9.webp
    9,9 KB · Gösterim: 1.064
  • upload_2014-4-26_11-41-19.webp
    upload_2014-4-26_11-41-19.webp
    9,9 KB · Gösterim: 931
Son düzenleme:
Konu için teşekkürler . Yeni başlayanlar için yararlı olacaktir.
 
Birkaç imla hatası dışında pek hata yok. Elinize sağlık :)
 
Geri
Üst