Merhaba,
Gelişen oyun sektöründe ve diğer alanlarda açık kaynaklı veritabanı yönetim sistemlerinden bazıları sık sık kullanılsa da, bazıları nadir olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise, kısıtlı kaynak bulunmasıdır.
Bu küçük bilgi paylaşımı ile, bilinen ve bilinmeyen bir çok veritabanı sistemini sizlere bilgi olarak paylaşmaya çalışacağım. Bu konuyla ilgili olarak merak ve beklenti yüksek olursa her bir veritabanı için özel bir anlatım hazırlanabilir ve sunuma verilebilir. Belki her bir veritabanı için ayrı bir başlık bile yöneticiler uygun görürse oluşturulabilir rağbete göre.
Esen kalın..
Gelişen oyun sektöründe ve diğer alanlarda açık kaynaklı veritabanı yönetim sistemlerinden bazıları sık sık kullanılsa da, bazıları nadir olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise, kısıtlı kaynak bulunmasıdır.
Bu küçük bilgi paylaşımı ile, bilinen ve bilinmeyen bir çok veritabanı sistemini sizlere bilgi olarak paylaşmaya çalışacağım. Bu konuyla ilgili olarak merak ve beklenti yüksek olursa her bir veritabanı için özel bir anlatım hazırlanabilir ve sunuma verilebilir. Belki her bir veritabanı için ayrı bir başlık bile yöneticiler uygun görürse oluşturulabilir rağbete göre.
- PostgreSQL/Postgres DB
Ücretsiz ve açık kaynaklı olması ile bilinir.
Desteklediği platformlar ise Windows/Linux/MacOS/Linux/FreeBSD ve OpenBSD'dir.
Programlama desteği: C, PL/Python, PL/Java PL/R, PL/pgSQL,
Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
- MySQL
Ücretli ve açık kaynaklı olması ile bilinir.
Desteklediği platformlar; macOS/Windows/FreeBSD/Linux/Solaris'dir. Oracle şirketi tarafından geliştirilmiş özgün bir veritabanı sistemidir.
Programlama desteği: C, C++
- Oracle Database
Ücretli ve işleve özgün (kurumsal) olarak açık kaynaklı muhtemel olması ile bilinir. Dünyanın önde gelen büyük şirketlerinin kullandığı en güvenli veritabanı yönetim sistemlerinin başında gelir. Oracle şirketi tarafından her türlü amaç ile kullanıma uygun hale getirilerek tescil yapılabilir.
- Microsoft SQL Server
Ücretli olması ile bilinir, Microsoft şirketi tarafından üretilen ve geliştirilen ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir. Günümüz de çok sık olarak kullanılmakta olan büyük bir popülarite kitlesine sahiptir.
Desteklediği platformlar; , Windows Server, Windows, Linux
- Maria DB(Database)
MySQL veritabanı sisteminin kullanıcılar (topluluk) tarafından geliştirilmiş, ticari olarak desteklenen bir bağlantısıdır. GNU (Genel Kamu Lisansı) altında ücretsiz ve açık kaynaklı veritabanı yönetim sistemi yazılımıdır.
O/S Repo:Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
Desteklediği platformlar: Linux , Windows, ve macOS
- CUBRID
Yarı ücretsiz olduğu bilinir, CUBRID şirketi tarafından 2008 yılında geliştirilen nesne tabanlı, ve açık kaynaklı, SQL tabanlı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir.
Desteklediği platformlar; , Windows, Linux
Programlama desteği: C , C++ , Java, SQL
- Apache Cassandra (KASANDRA)
Ücretsiz olması ile bilinir. Birden çok veri merkezinde ve bulutta büyük miktarda veriyi işlemek için oluşturulmuş dağıtılmış bir veritabanı yönetim sistemidir. Ticari oyun motorları ve bulut istemine sahip sistemler tarafından kullanılan, Apache tarafından geliştirilmiş ve Java ile yazılmış büyük bir veritabanı yönetim sistemidir.
Desteklediği platformlar; ,Çapraz Platform
Programlama desteği: Java
O/S Repo:Linkleri görebilmek için giriş yap veya kayıt ol.
Esen kalın..